Tuesday, December 21, 2010

CHIBAI

Chi chu kan hria, a tangkai dan pawh sawi tam a ngai lo, Bai pawh kan hria, chaw ei a ti tui. Bawkbawn, Hmarchapui, Chingit, Samtawk, bahkhawr leh a dang dang han bai pawlh nuai ila, chi han al ngei bawk ila, laipawng thle lawl lawlin chaw kan ei tawh mai thin. Zawngtah mu pum el awl han ziat ila, chaw bar khat zelah mu khat zel han seh keh sawk sawk bawk ila, pawnfen kawng elastic fan duai duai-in si hluam hluamin kan ei tawh mai thin.

Hmanlai khan Chi hi a vang khawp aniang, chi teng turin Chipuikhur-ah an kal thin a, khawng ian uanin an chi ten sa chu an phur haw a, lei leh hralh pawh la awm lem lo ni tur a ni. Hnahthial hnaha funin rappuichungsangah, naupang ban phak bakah an han dah a, chawhmeh ah ren takin an thlak thin. Chu chi chuan an chaw ei a ti tui ve ngang aniang tawngkam tha induhsakna tawngkamah pawh Chi tel ngeiin bai lo chhuang ve rawh u an intih nan "Chibai" an ti thin e an ti. He thu hi Luka ziak ang tluta rinawm leh dik a nih erawh ka ring lutuk chuang lo.

Chibai tih tawngkam chu eng vanga lo hmang tan nge tih hre kher lo mah ila, chhiartu zawng zawngte, Lalpianchampha a lo thlen leh hian lawmna CHIBAI ka buk vek che u a, kum thar lo thleng tur atan duhsakna tha ber ka hlan bawk a che u.


Thursday, December 9, 2010

Rulh vek a ni e.

Account khawih reng reng hi chuan thlarau lam ngaihtuah tel hi a har thin aniang, mi tam zawk hian, Finance-a thawk ho chu an RAU lo, an RO min ti fo a, keini kan lo inngaih rau ve riu riau thin nen. An ngaihdan chu a dikna lai chu awm mai thei, mahni lo maha lam rui leh vir chung mi nih loh nak alaiin nitina sum leh pai che vel ngaihtuah ringawtin kan hmanhlel chu a nih hi. Ama'rawhchu, "keini Finance-a thawkte hi kan rau ber zawk, thlemna hmunah kan awm reng zawk asin" tiin ka chhang thin.

Nitin rim takin, tihsual hlau reng rengin thawk thin mah ila, tihsual palh a awm fo a, a changin pawisa a chuang a, a changin a kim lo bawk a, kan in zawng leh fe thin. Mi aia tlaia haw a ngai fo. Pawisa a kim lohin kan mangang a, a chuan lahin kan ta a ni chuang bawk si lo. He phurrit hi khawvel awm chhung chuan a tawp mai dawn lo, kei hian khawih lo mah ila, tu emaw chuan a khawih tho tho si a.

Kan pawisa hmanral thenkhat hi IHQ lamin min rawn pek let tur an nei thin a, chung chu IHQ 'B' account kan ti mai a, chutah chuan kan charge a, kan hmanral list siamin kan thawn a, min rawn rul leh thin a ni. Chutiang list chu ka siam fo a, zawhna min zawh let loha rulh hmak hi an nei ngai meuh lo.

Kumin July-November B account ka siam chu a bo abang awm lo-in zawhna pakhat mah min rawn zawt let miah lovin an rawn rul fai vek a, mak ka ti lutuk a, ka Hallelui lo chauh a ni, ka thiannu hnenah ka sawi a, a lawmawm zia hrethiam pha lo ta chuan pip e pup e a ti hlei lo.

Krismas kan lo thleng leh dawn a, Lal Isua kan tana inpe, kan sual chhiar sen loh, ngaidam a, kan bat chhiar sen loh rul tura a thlawn liau liau-a kan tana a rawn inpe lawmawmzia hi kan ngaihtuah chiang ngai em le?

A bat miah loh a rul a, keinin rulh sen loh kan Ba thung si. Chung kan sual leiba zawng zawng chu Lal Isua kan tana a rawn inpek avangin RULH VEK a lo ni ta si a.

Khawngaihna thuk, ngaidama thinlung ti thianghlimtu
Khawngaihna thuk, kan sual zawng aia nasa zawk chu.

Tuesday, December 7, 2010

Rilru-in arbo a zawng

Tak tak alawm, tunlai chu thu leh hla ka nei lo khawp mai, rilru hi a vak darh deuh nuai nuai a, hmanlai-ah te ka let a, ka kual ka kual a, Primary school kai laite, Middle school kai tantirh lai leh High school rah hnute a lo inlar zut zut mai.

Hmana kan kawm thin, inhuat tak vang pawh ni lo, awmna hmun, khawsak dan leh eizawnna a hran tak vanga hmun hrang hranga inthendarh tawhte Internet kaltlangin ka chhar chhuak bawk. Chutih rualin blog ah enge ka ziah ang aw tih ka ngaihtuah tel bawk a, ka ngaihtuah thenkhat angte chu mi thenkhatin an blog-ah te, site hrang hrangah te an lo ziak kur ngiai nguai a, ka va chhiar zut zut a... Ni, hei hi ani ka rilru-a awm chu tihte ka ngaihtuah, hla phuahtu-in "ka thinlungah hla mawi a awm a..." a tih ang mai ka ni, ka rilru teh nuai hi, han hlawmkhawm vel dan pawh ka thiam hlawm khawm lo ka ti.

Kumtin hian kumin Krismas chu engtinnge niang tih hi mitinte inzawhna a ni fo, Kohhran ah pawh engtinnge kan hman ang, Ruai atan enge ni ang a, vawi engzatnge ruai kan theh ang, Biakin engtinnge kan chei ang tihte. Khawtlangah pawh engtinnge Ruihhlo kan khap ang, zan kan duty angem tiin YMA lamin tan an la bawk a, khap rem tih erawh a awm ngai hlei lo. Chhungkua-ah nise, thil thar lei tumin kan hmanhlel a, in kan chei a, ei leh in tur tuihnai tinreng kan buatsaih bawk thin a nih kha.

Eng ka ti nge ni kumin chu Zawlnei da lam ang mai-in ka hul huk mai a, Mas lam reng rilru-in a hawi thei lo, ka awmna hmunin a zir loh vang a ni mai thei. Hei vang hian ni maw hun kal tawh ka thlir kir ruai ruai a, rilru-in ar bo a zawng tan tlat.

1997 vel kha ni ta-in ka hria, ka thiante 4 nen, zan inkhawm kan peih loh chhuanlamin zaikhawmna In-ah thingpui kan lo lum dawn kan ti a, kan lo awm mai mai a, thiannu pakhatin a Nu Puakzo a rawn ru chhuak a, kan kang puak pep pep, tapchhakah chuan kan ri le lu a, inkhawm an rawn bang a, thingpui erawh kan lo peih nghal lem hlei lo.

Kan bulah chuan Pu Pawihbawiha bengchhet zet, a beng bula au vak pawha "I tawng ka hre mang hlek lo" rawn ti hû thin hi a thu ve reng a, inkhawm bang an rawn zai tawh si kha, kan awmdan kha bengchhen hmel min ti deuh nge ni "In bengchheng lutuk" tiin min han khap ngei a, keini lah kan nuih a za leh zual sauh a. Kan thiannu Puakzo ruk chhuah lah a nu-in a man chhuak a, "Khawnge puakzo hi a awm zawh vek" tiin thinrim takin a zawt a, ani lah chuan "Dini te êk inah" tiin a chhang hmiah, ei zo tawh vek hek. Khang hunte kha kohkir rual lohin an liam vek tawh si a le..

He hla hian krismas ka'n lo hmuak teh ang -

Sakhming khuavel he lei chinah
Tu sakhming maw mawi chuang kim ber
Silhfen tha mawitin par nen a thlen ni kan lo thlir
Thangthar tung chho kal zawng reng hian
A hming lah hai awm lo le
Siklipui duma lo lang
Krismas kan lawmna ni ber

A lawm nan zaimawi tinreng leh
Ei leh bar kan neih apiang nen
Hmuakin lenrual lungduh ten kutpui awmni kan kham
A pianna leh a awih hla reng
Van lal chhungkua an lai thuril
Hmangaih mihringte hnenah
Rem leng se tih a lo ni

Eng vang maw a hming mawina ber
Hmanah Bethlehem phullengan
Van leh hnawl hnu lei sual kar
Sa ui lo tanna kha
Van zaipawlin a rawn puang chia
Lei thiamloh chang a rawn uap ta
Van in lawm lai nau ngei kha
Riang chawi nau ang a hlan ta

I pianphung leh i nihna hian
Leimi tan lung i dum mai reng
Kan lawm che Krismas duhawm damseia kan lo tawn
Kan runah lo lawi ve ang che
In tin veng tinah lawi ang che
Kan ei kan in krismas se
Hlimin min awmpui ang che

Sunday, November 28, 2010

Fanu thar ka nei e!!!

A hming chu Denise a ni, a pai lai atang renga a nu-in a Godmother i ni dawn nia a tih a ni nghe nghe. A Nu nen kan inkawm ngeih a, thu chhia thu tha engkim hrilh berah min neih ve thin. An Inneih hnu, fa 3 lai an neih hnu-ah a pasal chu HIV(+) a ni tih an hmuchhuak a, treatment an la char char, a rilru a hah thei hle, heng hi a chang chuan tap zawih zawihin ka bulah a sawi thin.

Nikum December khan tih palh thil tak meuhin nau a pai a - condom an hmang ziah thin a, an hmang lo palh a ni mai thei ni :-) - Pregnancy test a ti zo chu ka bulah a rawn tlan a, a tap zawih zawih mai, kei chuan tih theih ka nei tlem. Dik tak chuan thil dangah ka tha tihna ni lo-in Counseling lam hi ka thiam loh zawng tak a ni leh pek a, ka lo tawngtaipui leh ringawt thin. Naute chu Sept 11 khan a piang a, vanneihthlak takin a positive lo leh nghal, kan lawm tlang ngei mai.

Tichuan, sawi lawk angin ni 28.11.2010 (Sunday) khan nau hlanna chu an nei a, Godmother-ah ka tang ta, he leia ka tawn vawi khatna a ni a, ka tawng leh zen zen tawh bawk lo ang. Mozambique mite hian Inneih, Nau hlan, Naupang Puitlinga lawm luh vel reng reng Ceremony hi an ngai thupui-in an la thu tak hle a, Godmother, Godfather an neihtir zel thin.

Mizote hian hetiang hi kan ching lem lo a, godmother lakah chuan enge an beisei, eng ti turin nge an duh tihte ka zawt chiang hmasa a, dik tak chuan a bangbo ve theih viau.

A tlangpuiin Inneihna-ah chuan senso zawng zawng deuh thaw leh thil tul hrang hrang buaipui hi an godfather/mother te hian an tum vek thin a, inneih zawh hnu, thu chhia hla chhia an neih pawha anmahni kaihruai thei tur mi puitling tak an thlang thin a, an mawhphurhna an dah sang khawp mai.

Nau hlan-ah pawh hetiang deuh tho hi a ni, Naute a lo thanlen a, Tisa leh Thlarau lama a mamawh sawipuitu tur, zilh a ngaih hun pawha zilha kaihruaitu tur, dam mawh hritlan -a enkawl tu tur, theih phei chuan zirna chungchangah pawh theih chen chen puitu tur a ni ber. Chuvangin chhungkhat hnaivai tak hi an ruat tlangpui.

Tichuan, kei ram dang mi, rei lote-a mahni rama haw mai tur kha chu dinhmun pawimawh tak mai chelh tur chuan min thlang ta a, mawhphurhna chu a sang ngawt mai, tih theih dang engmah nei lo mah ila, ka FANU thar Denise tana bang lo-a tawngtai chu ka tih theih awm chhun a ni tih erawh ka chiang.

Wednesday, November 17, 2010

Ka lo lang leh e..

Blog ka rial rei lutuk a, ar khual ang deuhin ka lut ti deuh duk mai, khatia kan ram lama chawlh hmanga ka haw ta kha, ka rial ta vang vang a, kei pawh ka khawhar hman hle.

Chauhthubarawh-a Tata Photon ka'n hman ve lah Sa-tah-chhuak-pek chauh, a kal hian a kal tha duh der lo a, ni hnih/khat hnu-ah phei chuan ka pamtul ta nghe nghe.

Ka hun neih ang ang erawh, khat tunin, tul takin ka hmang tluan thak. Ka teihawi tam hman falua lo khawp mai.

Khaw'nge a bul tan na atan, thlalak hrang hrang hmang hian ka chawlh report chu ka'n pe thuak thuak mai ang e -

Thirhrui hnawk tam tak awmna Chanmari kawn...


Thian-te nen pawh chaw kan han eikhawm ve raih raih a, anni chuan khiangawiin hraileng-te an kai diah tawh bik.. :-(


Misual Inhmuhkhawm-na Hmuifang ka va kal ve zuai.. hmelhriat ngai loh thian tha tak tak an ni hlawm..
Ka Nau-in nupui a nei ve ta hial.. ka TAR tan ta :-)

Mi ka Inneihtir ve ngei bawk.. Suih tak ngei a ni e.. :)
Officer's Field Session, International Secretary te nupa hova neih-ah vanneihthlak takin ka tel hlauh bawk a, thlalak erawh ka nei lo tlat.

Corps hrang hrang-in report pe leh Thuchah sawi turin min sawm a, ka kal kual nual, ka lawm hle mai.

Chhas thutpui tur nei ve lo ta nafam chu thiannu nen tlai thim dawnah kan han thu dun ral a..

Friday, September 10, 2010

Awi.. awi.. awi..!!!

Darthlalanga mahni sakruang ngunthluk taka han bih chang hian lung hi a awi thei mawlh thin lo, hmazawnga in en hi chuan zia ve viau thin mah se, a nâk pek zawnga han en hian Dul hian hma a hruai lurh mai thin a, a manganthlak thin ngawt mai. Nula a pumpa hetia Dul hmahruai kan nih reng chuan hmelin puak a ti lo nen, Tiam tlat e tih ni a awm thei dawn tak ngial lo tiin in tih cher ka'n tum ngial thin a, a harsa lam hret a ni. A chang chuan Ka dul kiar hi awm lo se chu ka thau deuh hi chu pawi lo mawle tiin ka inhnem ve leh ngawt thin bawk a. A hrim hrimin ka búkte hi a rit lutuk reng reng, ka weight pawh hi tih hniam a ngai a ni.

Hmanni lawkah BP ka check a, a lo sang vawh vawh khawp mai, exercise lak chu tih makmawh a ni ta. Ka thian pakhatin Gymnasium ah ka kalpui ang che, a ti a, hun engemaw chen kan tum tawh hnu-ah kan khaihlak reng a, kan ti hlei thei lo. ni 9 tlai lam khan kan va kal ve ta teh poh a. Ka pian ahnu lama ka vawikhatna a ni.

A hmasa berin Cycling min tihtir phawt a, minute 15 chhung tur an ti a, chet chak a har hle mai, chak deuh hlek rawh an tih pawhin ka thei tawh lo hei bak ka ti zel a, minute 15 a rei duh ngawt mai. Ka zo chu hrui min pe a, zuanna tur, Inhruizuante lek lek chu naupan laia kan tih than a ni a, huphurhawm loh viauin a lang, ka han ti dawn a, ka zuang thei ta der lo, a hma-a ka lo cycling nasat avang khan ka ke a zâwi tlat a, ka tlu thlawrh. Minute 10 chhung zuang rawh min ti, chawl chungin ka zuang a!!!! Minute 10 chhung chuan hah namenin ka hah lo. Hahthikulin ka zo hram a ni ber.

A hnu lehah chuan ban exercise kan ti leh, thil rit deuh mai min pawhtir a, vawi khat.. vawi hnih... vawi thum... a bak chu ti leh thei tawh nang.. awi, awi, awi... van beidawnthlak tak. Min kalpuitu chuan, "I tih theih loh chuan tilui suh, a hmasa ber hi chu a har thin a nia" a ti a, ka pawm khawp mai.

Ka tha te chu a khur der der a, ka zawi ruih mai, ka luak a chhuak nghulh a, ka mit mengte chu a fiah lo ruaiin, ka meng phe ruai mai a ni. Bathroom ah ka lut a, ka luak thei bawk si lo, chhuatah chuan ka thu thlawrh a, chau hmel pe chhe ve chiang ngawt mai. Heti em em hian a ni maw ka lo fit loh le, College kallai te khan kan inkhel ve nasa thin a, racing ah pawh Gold medal te ka lo la ve thin kha a ni a, rilru chuan a la zuam khawp mai mawle, taksa hian a lo tlin tawh awzawng lo.

Mizotawnga Insawizawi kan tih hi a dik ngawtin ka hria, taksa hi a zawi loh-a a khawng tuh chuan hnathawh leh thil tih hi a lo har em em mai a ni, taksa ti zawi a, ti hahdam turin kan sawi zawi fo a ngai a lo ni.

Friday, September 3, 2010

Buaina râl a lian.

September ni 1 zing ka tho chu tuk dang ang bawkin Office kal turin ka insiam mawlh mawlh a, khua a lum tan tawh avangin chet vel pawh a peihawm ta lo hle mai. Ka thiannu-in min rawn call a, 'In veng lam boruak enge, hei kan veng lam chu a buai lutuk a, kan rawn kal tlang thei lo mai thei a ni' a rawn ti a, 'ka hre hleinem, eng boruak nge' tiin pawnah ka chhuak a, boruak chu ka va thlithlai a, mipui chu an lo phu sup sup tho a, motor tlan pawh ka va hmu, lungmuang takin, 'engkim a pangngai e, kei pawh office ka kal dawn' tiin ka thiannu chu ka hrilh a, ka insiam chhunzawm a, office tur chuan hun pangngaiah kan chhuak ve leh ta mai a.

Thui tak kan tlan tawh tihah chuan kan hma lam chu a buai tan ta, midang chu an in turn a, an let ta zung zung mai, kawng an dang chu lo niin, keini pawh chu kan let a, kawng dang atangin eng tin tin emaw office chu kan thleng hram, kan staff te erawh kawng lakah buaina tawkin an let leh hlawm a, office thleng chu kan tlem hle.

Chhun lamah chuan boruak a tang chho ta telh telh a, Finance Council kan nei a, kan zo fel dar 12:30 velah chuan kan staff te chu haw mai rawh u tiin kan hawtir a, keini kan la awm hnufual deuh chu buaina ral lianin min dang ta thap mai, pawn a chhuah ngam ta lo, silai a ri ta ul ul mai a, thiante kan phone kual a, Office ah khan riak mai rawh u, boruak a tha lo lutuk an ti. darkar 3/4 chhung lek chuan mi 4 lai chu an lo thi hman der a, mi 11 lai an hliam bawk.

Kan han in en chiang chu mi 9 office-ah kan lo la awm a, Foreigner vek kan lo ni!!!! kan OC te nupa Brazillian, CS te nupa Angolian, Principal te nupa leh an fapa Argentina lam, kei Indian, ka thiannu Zimbabwen.. a khawtual mi chuan hetianga an buai changa a buaithlak zia an hria a, a then an lo kal lo a, a then an haw hma vek.

Tlaiah chuan muangmarin haw kan tum a, ti deuh takin kan tlan haw, kawnglaiah chuan lungtum leh thil dang motor danna turin an lo dah thluah a, Motor ke an hal alh hluah hluah bawk a, kan tlan lai chuan motor chu an lo vawm bawk.

Motor tang laklawh dang pawh an awm a, kan innghakkhawm a, Police motor a rawn tlan a, engemaw chen chu min thlah. Police motorin min letsan hnu chuan hmun pakhat, duty awmna-ah kan chawl lawk a, chutih lai chuan tleirawl rual hian min beih tumin min rawn pan ta mai, lung vawm tur an rawn keng a, an rawn tlan hul hul a, Police ho chuan silai hmet puakin tear gas an vawm khum a, an darh leh ta ham ham. Ke-a kal mai chu him zawka kan rin avangin ke-a kal mai kan tum tawh lai chuan Police motor a rawn tlan a, kan awmna hmuna duty te chuan kha kha zui nghal rawh u min ti a, chak tawkin kan lim chhuak ve ta a, kan veng chu him tak chuan kan thleng ta hram.

2008 February khan hetiang thil hi a thleng tawh a, Oil, Tui, power leh ei tur chi dang man sang chak lutuk vanga mipui thinrim tawngkhawng-in an lungawi lohna an lantir a ni ber a, Cabinet Emergency Session ko-in an han thukhawm ve chuk chuk a, President Guebuza chuan tlai lamah Radio leh TV lamah te thu sawiin, "Sawrkar chuan thil man tihniam turin theih tawp a chhuah ang" chu a ti na-a engmah Solution a awm loh avangin mipui an lungawi thei chuang lo, ram chhung mamawh 30% chauh Mozambique hian a thar chhuak a, a bak zawng chu lakluh vek a nih avangin he harsatna sutkian hi thil namai a ni lo.

Tun kum hnih kalta chhunga thil man san dan hi a namai lo hle, Chhangthawp tlawn khat man pawh 25% dawrhin a sang a ni, hei hian mi rethei zawkte dinhmun a nghawng nasa hle. Chutih laiin minimum wage chu 2550/-mt chauh a ni thung si. Chu-a-chhapah Politician te eirukna leh hlemhletna nasa taka an inhnamhnawihna mipui lamin an hre bawk si.

Hmanni deuha ka thiante nena kan inhnialna ka hrechhuak zawk mai, "Guebuza tunah in duh lo a, in sawisel a, nangmahni thlan tlin ngei a ni si" ka tih kha.

Motor dan nan kawngpuiah motor ke an hal nasa hle, bawlhhlawh leh thing leh lung lian pui pui an dah bawk.

A tuk-ah pawh chuan tumah pawn chhuak lo-in kan tawmin ta thap, kan veng lam tlangval ho chuan buaina chawh chhuah an chak khawp a, kan in kawtah an inhawrkhawm lut lut reng a, kawngpui chhuah an tum, Police-in an lo nawr let, annin lungin an vawm, an innawr chawhma thak a, police ho chuan a vanvawr zawngin mipui rikrap nan silai an hmetpuak leh thawr thin. In dang reng na na na chu tih ngaihna dang vak an hre lo nge tlai lamah chuan an darh ta hram a, hetih lai hian veng dangah erawh chuan an la buai hle tho.

Sunday, August 22, 2010

Chabi

Isuan a zirtirte hnena "Miin Mihring fapa hi tunge a ni min tih?" ti-a a zawh khan Petera chuan "Krista, Pathian Nung fapa chu i ni" tiin a chhang a, a chhang fuh lutuk kha Isua pawh a lawm ngang aniang, Petera kha Vanram chabi hial a pe ta mai a, kha vanram chabi kha eng ang chiah nge ni ang chu kan hre lo na-a vanram hawn theihna chu a ni ngeiin ka ring.

Chabi hi vai tawng atanga kan lak niawm tak a ni, thil tereuhte si hi a pawimawh em em leh nghal a, theihnghilh a awl phian leh nghal vei nen, a chang chuan he thil tereuhte avang hian kan buai pherh erh thin chu a nih hi.

Tunlai chu keima tawkah ka buai ve leh pek khawp mai, kan Training Principal te appointment dangah an kal a, midang Argentina lam mi kan neih dawn avangin a Quarters luah lai leh, Training College vel zawng zawng Inventory ka enfel pui a, Garage atanga tanin, Choka, Cadet ho room zawng zawng, office, store room leh anmahni Quarters luah lai nen, Training College-a bungraw awm zawng zawng kan han chhiar zet chu a hahthlak dan a ninawm ngei mai!!!

Engkim kan enfel zo a, kan tihfel apiang kan kalh nghal zel a, chabi chu min pe nghal zel a, Inventory list nen, chabi nen ka ri ruih ruih ta mai, kan han zo chiah chu Chabi ka hum hnem ngei mai. A tawp berah chuan anmahni chu gate pui atang chuan an inphurchhuak a, gate chu tuma hawn tawh loh tur niawm fahranin ka kalh ta rup mai a..

Hetia chabi ka hum khawm ruih lai tak hian ani, Isuan Petera Vanram chabi a pek tak hi ka ngaihtuah chhuah ni, keia chabi ho hian room hrang hrang a hawng thei a, kan thih hnu hian a pawimawh ber vanram luhna turin a hawnna tur chabi ka kawl tha em? tih hi in ngaihtuah ngun a va ngai em.

Friday, August 13, 2010

Mo thian... dinhmun laklawh!!!!

Nula hi mo thiana vawi thum an tan chuan an leng rei duh an ti thin, kei chu vawi li lai ka tang tawh pek a.. Nula leng tul erawh ka la inti phal lo deuh a!!!

Ka thiannu Mary te inneih hian kan TC, Vaiin a inneihtir a, rehearsal kan nei ve thlap a, kan tih chhinna ah khan kan ding ho dal a, Mizo-in kan tih thin dan pangngai khan.. ani lahin pip e pup e a ti hlei lo.
Inneih tak tak na-ah chuan le... TC chuan Mo leh Mo neitu chu ding turin a ko ta a, keini an thiante ve ve chu kan ding ve mai a, tih dan pangngai ni miau hek. TC chuan Mo leh Mo neitu chauh ding rawh se, a ti teh tlat a, an thiante chu lunghnur zetin kan thu leh a, a van zahthlak tak e aw.... a zahthlak a ni.. engemaw chen chu hawi pawh ka hawi chhuak ngam ta hleinem. Inneih thute an han chham zo chu zungbun bun a lo hun a, Mopa khan zungbun a buntir dawn a, a thian chuan a va pe, ani kha chuan a kekawr ipte-ah a ah avangin a din a ngai hrim hrim a, ding chungin a va pe.. chutah mo-in a han buntir ve tur ka pe chu ding buai duh tawh bik nang, thu chungin zungbun chu ka han pe a.. ka tum deuh hmuau nghe nghe mai thei. :D

A tawpa a thuchah sawite lah kha, a han ngeiawm khawp a, Mo chanchin a sawi a, Mo pawimawhnate.. tihian zu han ti tel kher pek a "Vawiin-ah pawh hian Mothian chu nalh takin inchei ve mah se, engmah awmzia a awm lo, Mo hi a pawimawh ber chu a ni" a ti, va khawn lawlh ka va'n chak tak e aw, kei chuan pasal nei dawn ila, vai chu ka inneih tir lo chiang viau ang chu.

Sawi erawh a sawi dik ve viau lawiin ka hria, a tawngtu chu ni lo ila, ngaihnawm pawh ka ti viau mahna, mo thian ve mai kha, lo inchei dur ve viau mah ila, a pawimawh bera kha chu pasal neitu ber kha a ni tlat.

Mahse, engvangin nge Mo hian thian a neih thin, a mawi lohna te, zahna te khuhbo tur leh a thu hriatpuitu tur thian, rintlak, a rinngam tur a neih a ngai a, Inneih hnu zelah pawh nupa kara buaina leh harsatna neuh neuh a neih pawhin he a thian hi a hrilh thin tur, thurawn petu tur leh kawng engkima a rawn ber tur a ni ve tlat. Mo thiana tan hi thil namai a ni lo, an Inneih ni-ah Mo chuan engmah thil dang a ngaihtuah hman lo, thiante lo huikhawm leh chhungkaw aiawh pawha ding mai thei tur thian rintlak a neih hi tih makmawh a ni. Mothian hian he dinhmun pawimawh tak hi a pawimawh ang hian tam tak chuan an hrethiam lo zawk fo thin.

Inneih Ni-a mipui hma-a dinpui mai-ah hian he Mo thian dinhmun hi a tawp lo.. Inneih hnu-ah pawh thian chuan an dinhmun a thlithlai reng a ngai, naute an han nei a, nau en a ngai, nupa karah neuh neuh an nei a, thuchheremsak te thlengin, nu leh pate hnen an thlen hma hian thiante hi an hrilh chawk thin, chutih huna thurawn tha pe thei tur nih a ngai ve. Ka thiannu pakhat phei chu an inneih ni an ruat vek tawh hnu-ah pawh an inti tau rau reng mai a, thu chheremtu ka va ni ngun tak em!!! An nu ten min rawn phone thul, anni pahnih ka phone thul, khatih lai khan ka phone hi a luck ve ngawt asin. A tawpah zawng in hmangaih na na na chu tluang te-in an innei ta poh a, fate pawh an nei ve diah ta.

(Ka thu tum deuh buau mai..)


He dinhmun THIAN nih hi a va'n pawimawhin a va laklawh si em!!!


Friday, August 6, 2010

I zai ang aw...

Engtik lai mahin zaithiam ti-a sawi ka ni ngai lo nachungin Zaipawl ah hi chuan ka tel ve chamchi a, nuam ka ti bawk a, mak deuh mai chu contralto hlir ka la sa zui. Zaipawl member mahni duhthu-a inpek a nih loh a, a thlana an thlan thin pawhin, thlan hi ka ni ve ziah thin, hmanlai nula fel an sawina “A alto hruaitu a ni” an tih thin ang mai khan hun engemaw chen chu zaipawl-ah hian ka lo alto (Contralto) ve tawh a, zaithiam lem lo mah ila, zaipawl chu kan pawlh mawi ve tho a, ka zaipui ten min rin berah te pawh min neih ve hial thin a nih kha.

Mozambique ka awm chu zai lamah hian keimah rau rau-ah ka tlahniam hle, hlabu hi ka keu ta meuh lo a, Solfa phei chu thiam dang awm hek lo le, ka en ngai ta lo reng reng. Chawlhni inkhawm kan han zaite hi a kel rawl a kel rawlin, key hran nuaiin kan han zai mai thin a, ka thlen tirh kha chuan ka mangang viau thin a, tunah chuan ngaiah ka neih leh tawh. Mizoram lama solfa dik taka, part hrang hrang nen mawi taka kan sak thin ang pawh kha helai-ah chuan an duh lai laiah an ti kuai thla a, a then an lo kuai sang bawk a, han hruai dik tum pawh hian keia awrawl chhe zet hi chuan a hneh ngang thin lo a, a chang chuan an sak dan chu dik lo a ni tih hre reng chunga han zawm maite pawh a awl thin. Tuikuk Pathian siam theih loh tihte pawh hi min ti hrechhuak thin. Ka u Tuikuk ho zinga a thawh thin lai pawh khan, ‘Anmahni zirtir tura kal si hian an tihdan hi kan entawn kan entawn mai a, buaithlak khawp mai’ an ti thin, tiang deuh chu a ni, mihang ho thil zirtir tum chu, beidawnna khur thuk taka tlak hlum a hlauhawm mah zawk thin.

Vawi khat chu kan CS te nupa ka inah an lo leng a, ka hlabu (Mizo hlabu Tonic Solfa awm) ka entir a, he hla hi I sa thiam em? Tiin hla pakhat ka entir a, ani a lo phur pherh nek a, “khawmaw hetiang hi alawm ka zawn ka zawn, helaiah tumah Solfa en thiam an awm si lo a, ka hmu zo lo a, ka lo copy teh ang” a ti ta hial a, a hla hriat ang ang chu, “chumi hla chu a awm em?” tiin min zawt a, a lo awm remchang hlauh zel bawk a, kan han keu a, kan han sa dun vei ngal ngal chu, Solfa ka lo bahlah tawh zia ka inhmuchhuak chiang ngei mai. A kuma kum en tawh lo ka ni bawk a, modulator ka bo nasa lutuk a, ka nuih a za zawk, ani pawh chuti tho, “ngawi rawh, Office ah hlabu hi lo keng la, ka lo Xerox ang a, chuan Officer ho kan zirtir dawn nia, a part kim ngeia sak ka duh a ni” a ti a, a phur surh surh khawp a, “In lama mahni a zir ka duh” a ti a, a copy ta nghe nghe. Kei pawh chuan nakinah amah pui roh hian midang zirtir tura min tih takin ka ti a, ka Hlabu chu ka han keu ngial a, awiii, a va beidawnthlak tak, d r m f.. atanga in en that leh a ngai nasa khawp a.

Tunhma-a, s d l f m d r... s d l t d’r’d’ ti-a kan au zuap zuap thin laite kha a ngaihawm ngei mai, hetia tonic solfa ah pawh ka buai chuan Staff notation phei chu ka theihnghilh vek tawh hial ang ka ti rilru a, ka hlabu dang ka keu a, ka hla thiamsa atangin ka inzir tha leh vel.

Hei hi maw lo ni hringnun an tih ang maiin, kan hringnun hi zirlai a ni reng mai, thil thar kan hmu, kan hria, kan zir a, kan hriatsa hi kan theihnghilh then leh mai bawk a, theihnghilh thei lo ta ila, mihringte hi kan turu viau ang nge, a buaithlak viau ang le tihte ka ngaihtuah ta mai mai a.

Engpawhnise, solfa dik emaw dik lo emaw, "Ka aw neih chhun lo mawi tawp se, ka tih hle hi Chawimawi nan" tia fak hla siamtuten an lo siam ang deuh hian a pawimawh ber chu Pathian faka zai hi a ni e, Amah chawimawi nan chuan eng ang pawhin zai ila a lo tha vek e, kan zai chhan ber Krista hriatchian hi thil tul ber zawk a lo ni. I zai zel ang aw...

Monday, August 2, 2010

Kar awl hnawh khah.

Thu thar teh chiam han hlui tur che u ka nei hran lo, ka sawi tawh ang khan, kar hnih kal ta chhung kha Auditor IHQ atangin ka mikhual a, atan ka in pumpek a ni ber a, Zirtawpni-a ka thlah liam, In ka thleng chiah chu ka chauhzia ka hrechhuak chauh a ni, Inrinni leh Chawlhni chu ka inkhawm zuai tih bak chang dang kân lo-in ka chawl nileng a ni ber e.

Heti taka min tibuai tu chu in hmu ve duh hlawm ngeiin ka ring a, tlem azawng thlalak ka'n hlui ang che u. Inrinni khan City tour te kan neihpui a, kan kal kual nasa ve fe a, a chauhthlak ve hle.

He Rel lem hian khawpui chhung kan han suartluan reuh a nih kha, City tour train an tia, a hma-in ka la hmu ngai lo a, kan kal ve tawp, 'tiang hi a lo ni a!!! Boogie 2 chu a nei ve ran a, seat hi hnawhkhat ta vek ila, mi 200 chu kan leng mai awm e, chutih laiin keini group, mi 4 leh American nupa chiah kan timing-ah hian kan awm a, kan kual ve ta vauh vauh a.


Kan American nupa 2 chuan a laklawh laiin min chhuksan zui - kan ticket hi nilenga vahkual nan a valid avangin duh hun huna chhuk a, lawn leh mai thei a ni a, anni pawh hian chawhnu lama lo man leh mai turin min chhuksan a ni - chuti chuan mi 4 chu guide chuan min hruai ta zel a. Mi tlemte hruai kual chu Hit vak lo-in a hria nge ni kan guide chuan, "in duh chuan in chhuk ve thei ania, kan round leh hunah kan rawn lam leh ang che u" a ti fo teh fahran leh nghal, kei lahin ka duh bik bau lo, a phakar reuh tlat a, chawhnu lamah tih tur dang kan nei ve tho bawk si. Kan kalna hnuhnung berah phei chuan "Hun a tlem tawh a, kan tlai si, in fangkual hman tawh lo" min ti a, ka ngaihdan ni bik ta hek lo, "E, va bei fair lo ve, tiangte chuan kan pawisa chawi man a awm lo e mai a, nidangah pawh ka hmang tawh miah lo ang che u, ka thiante pawh ka hrilh ang" ka ti, kan guide chu a nuih a za khawp a, "anih leh, minute 8 vel va kal rawh u" a ti, kan han fang kual leh ta hram a nih chu, kan let leh chuan, "ti kha chuan min hmang leh thin ang chu ti raw?" a lo ti a,"kan la ngaihtuah ang chu" ka tihsan.

(National Museum kawt)


Kan ni hnuhnung ber zan hian Dinner min treat a, kan lawm hle, mahse ei tur kan chah sual nasa khawp mai. Kan kal hma-in "enge kan ei ang, kan thianten enge an eia i rin" tiin min zawt sa diam a, "ka hre lo le, enge niang aw, CS te nupa chuan Bawngsa an ei ngei ang a, Colonel Deise chuan sa hring a ei duh lo a , a pasal chuan arsa a ei mai thei a" ka ti zut zut a, "nih chuan enge kan ei ang" a ti, "sangha kan ei dawn mawni le" ka ti a, "Nia, chah hmasa la, i ei ang ang ka ei ang" a ti ve diam. A hmun kan thleng Seafood lam kan han en kual den den a, sawi lawk ang ngeiin CS te nupa chuan beef steak chu an lam ta ngei, kei chuan chakai leh kaikuang tel deuh nuai kha ka duh a, anin Chakai a ei duh si lo, sangha ni-a kan hriat pakhat kha atan kan chah ta, a lo thleng chu "hei enge?" kan ti he haw, Squid a lo nia, a ban vel kha Octopus a ang sia, Majora chuan "Enge, octopus a mi?" a ti a, ka nuih a za si, nui put put chungin "Ni lo, Lula a nih hi" ka ti a, "a tui lutuk, hei ka ei turah pawh a tel hi" tiin ka thleng ami chu ka thai lang a, a ei ve ta poh a, a rilru a nuam zat lo aniang, a tuk thlengin "Nizana ka ei kha Octopus ti raw?" a la ti fan.

Major Francis hi mihlim thei tak mai a ni, Auditor e ti lo chuan rin aiin a tawh pawh a khirh lem lo a, mi inngaitlawm leh tawng duh tak mai a ni a, kan ti ti leh luam thin a, mikhual pawh a nuam khawp mai.

Tuesday, July 20, 2010

Suih-tung-tu-rut..

Hrui suih hi suih dan hrang hrang a awm a ni awm e, a then chu nghet taka thil phuar nante, a then thil phihawh nante, suih mawi hrim hrim te pawh a niang chu. Suih tak ngeia suih chu a nghet a, phelh mai mai pawh a har, suihtungturut hi chu a hmawrah hian han pawt ila a phelh leh mai thin.

Ka naupan laiin la kan phiar thin a, ka nu la chhum zawmkhawmin puanbu lemte siamin puan kan tah thin bawk, suih taka suih hi ka thiam lo a, suihtungturutin ka suih a, a dûk leh zur zur a, a manganthlak thin hle, puan tah khawn a tla tha thei lo a, a chang phei chuan tah a chhuak hial thin. Ka nu suih lah a nghet thei hle si a!!! A hnu chuan suihtaka suih min zirtir ta a, a nghet ve ta hle, han pawt vak vak mah ila, a nghet ting ting a ni mai, suihtungturut kha chu a hmawra pawh hian a phelh tlat zel.

Mizote mahni-a la an deh thin lai khan nula nungchang tha leh tha lo en nan an la deh lai an chik thin a ni awm e, ka nu sawi ka la hriat reng chu Tlangval thenkhat an thiannu an rimin a la chhum an lo khawl ruk sak a, an haw pahin Sumah an dah a, a lo tam tham deuh aniang, a zing buh deng turin a hmu chu a zak hle a ni awm e.

Nupui pasal inneih hi hrui suih nen hian an tehkhin teh chawk bawk a, suihtak chu a nghet ang bawkin inneihna hi chu nghet taka suih a ni tur a ni. SA Officer pakhat pawn Nu pakhat hnenah "Suihtungturuta ka suih mai mai, in innei rei ta zek mai" a ti fiamthu a, ani lah a nuihza khawp, inneihtirtu lam ai chuan a inneia te an pawimawh zawk daih bawk a ni.

Tleirawl chhoh laia ka thian kawmte pasal an nei vek tawh a!!! A then chu an inthen leh tawh hial (:P) Kan thiannu pakhat chu naupangte-in a High School teacher a nei vei a, fa 1 an nei chauh tihin a tlan hnu hnu, a nu chuan "I haw tawh lo ang" a ti a, ani chu lungleng leh si niang a rukin a haw leh, a nu thinrimin "I haw rau rau chuan i lo haw tawh lo ang" a ti leh thung, mahse a hnu rei lote-ah fa 2 an neih hnu-in a haw leh tho, an inthen hlen ta nghe nghe. Pakhat leh thung chu a pasal kha a tlangval laia Zu in thin pawha a hriat loh, fa 2 an han nei a, rui thei em em ta mai, an buai thei khawp a, nikum ka haw khan ka hnenah a lo sawi koh koh a, "Tihian ka tuar tang tang ang a, ka fate enkawl thei ni-a ka inhriat hunah a awm dan hi a sim loh chuan ka then nal nal ang" a ti bai bai mai, buaithlak hlawmin!!

Nupui pasal inneih hi hun rei lote atan mai ni lo-in dam chhung atana intiam an ni a, a nuamah leh a hrehawmah, hrisel leh bawrhsawm pawhin ti-a chham vek kha an ni a, an han innei ta cheng a, an ze thup thin lo lang chhuak an tuar zo lo fo thin. Hmeichhia hi kan pawimawh khawp mai, pasal neih hnu-a nun thlahdah, inchei tha duh mang lo, Nu te te inchei vurte chu tih rilru pu-a inthlahdah, pasal te tana iaiawm tak tur an awm nual mai. Hei hi tih loh tawp tur niin ka hre ve mai mai. Mipa lah hi nupui nei reng chunga nula hmeltha hre riau an awm bawk a...

Chuvangin ti hluai teh ang.. nupui/pasal neih chuan Suihtungturut ni lo Suihtak ngeia neih tur a ni e. Engkim huama nei an ni si a.

(Auditor ka mikhual a, thu leh hla pawh ka nei hlei thei lo, ka hunawl remchangah ka han ziak zuai a ni, a chung pawh a hawl fai zo ngut na maw chu???)


Tuesday, July 13, 2010

Beer-lahai-roi

Mahni seh seh mual hranah ti-a office chhunga hna thawh mual mual hnu-a Thingpui In chawlh han neih hi chu a nuam ve hranpa thin ngawt mai. Choka-ah kalkhawmin duh zawng zawng sawiin kan ri luai luai thin. Kei, a tawng thiam lo ber hi a bengchheng leh tawng hnem ber ka la ni ta dah thin a!!

Tukin chu ka thlen thlak hma-in Politics lam an lo khel a, ka ngaithla kur reng a, ka inrawlh lem lo. Tuna kan rorel lai mek Frelimo party hian term hnih an chelh tawh a, kan President Armando Guebuza hi duh lo an tam hle, chuti chung chuan 2009 October-a inthlanpui neih khan an thlang tling leh tho si. Inthlan dawn khan Renamo leh MDM party thawm a lian hle a, result a chhuah meuh chuan a ngai bawk an lo tling leh, hei hi eng dang vang a ni lo a, Frelimo party hi an lian laklawhin sum leh pai an nei a, Campaign laiin Puan, Bag, Lukhum leh sum hial pawh an sem chhuak nasa khawp a, mipui chu an awn leh dual mai niin a lang.

Chutia Frelimo an han sawisel leh vel chu "Nangmahni thiamloh alawm, duh thlan theihna in nei a, in Vote a, Frelimo tho in thlang tling a, ngah nge tuna in sawisel leh si, in duh loh tak tak te chuan inthlan lai khan vote mah ta che u" ka ti vel a, anni paw'n dik chu an ti tho, "Nia, suma lei theih an tam em a ni, a bikin Nu-ho hi puan an dawn chuan an lungawi a, an tam nasa mai si a, nuho pawl hi an chak bawk si a.." te an ti.

Chuti'n ka sawi ngawt tak na-a kan Mizoram dinhmun nen a danglam nasa vak chuang lo, kan in ang vel reng a ni e, tiin ka ngaihtuah leh hnuhnawh. Hmana kan sêl tawh bawk kha kan thlang tling a, hmana kan duh kha kan sêl leh vel mai mai a ni e, "Uiin a luak a ei leh a, Vawk tuihawkah bawk a inbual leh thin" tih zawng zawng kan neih zo a ni awm e.

Engpawhnise, famkim lo mihring kan ni miau a, a famkim a lo lan hunah chuan Thu tak zawng zawngah a hruai lut ang che u kan Bible-in a ti a, chumi lo lan hun chu nghakhlel takin kan thlir thin a nih hi.

Hagari, a Pi Sari'n a fapa Ismaela kum 13 emaw lek nena a hnawhchhuah khan thlaler hmunah kalna lam tur hre lovin a vak a vak a, chutah an tuithawl a lo ruak ta bawk nen, lungngai manganga rumin a fapa tuihala thi mai tur chu en ngam lo-in thingbuk hnuaiah a mut a, Pathian hnenah a tawngtai ta a, chutah chuan Pathianin a mit tih var sakin Tui a pe a ni tih kan hria. Bawihnu, ro luahtu tur ni lo, a piin a hnawhchhuah hnenah pawh Pathian chu a inlar a, a mamawh a pe a, chu hmun ngei chu a hmingah Beer-lahai-roi, Nunna Tuichhunchhuah tia vuah a nih tak kha.

Hlim leh lawm lai leh engkim a kal tluan lai hian Pathian hnena lawmthu sawi hi a awl deuh a, manganna leh harsatna tawh hian Pathian dem mai, beidawn mai hi a awl thin, Amah kan mamawh hun lai tak a nih thin vei nen. Kan chak lohna leh tlin lohna te hre vektu hnena inpumpek mai hian Nun a nuam mai a lo ni, khawvel thil ten min tibuai thin mahse, Hagarin Lalpa a tawhna hmun ngei hi tun thleng pawhin a la pangngai reng a, kan chak lohna zawng zawngte min hriatpui turin Amah chu a la rintlak reng zawk a ni.

Monday, July 5, 2010

Nawngsawhnawh..

Tunlai chu kan inkhel hah bawk a, hahchawlh nan hmanlai thil, ka rilru-a riak reng thin ka'n sawi mai mai teh ang.

Kan la naupang hle, 1986-7 bawr vel kha nita-in ka hria Nongsohnoh lar em em lai kha. Kan hlau thei khawp mai a, naupang tap thlem nan nawngsawhnawh in a man ang che tiin an sawi thaih thin.

Chutih lai chuan Kolasib-ah kan awm a, kan in awmna chu a fal ang reng hle na-a, tuilut kawng a ni bawk, mi feh kawng a ni bawk a, ram kal tur hian an rawn paltlang nasa thin, a chang chuan chu kawng chu a lun ve viau thin bawk.

Tlai khat chu nu pakhat feh hawng hi hlau thlabarin a rawn tlan haw a, thaw hlawp hlawp chungin tuilut vel-a a kal laiin mi mangang thlabar au rawl a hriat thu a rawn sawi a, “Tuilut-ah heti mai hian maw ka thih dawn, ni tla tur ka va ngai em..” a ti niin a sawi. Mite chuan nawngsawhnawh in tu emaw a la ta ni ngeiah an ngai a, an ngaihven hle, chu achhapah Tuilut ah ber kher leh nghal a ni vei nen. Tuilutah mangang au thawm an hria tih chu kar lo-ah a khaw khahin a khat a ni mai, tichuan, tlawmngai-in chu mi mangang chu chhanchhuak turin leh nawngsawhnawh chu man ngei turin Tuilut lamah chuan tlangval leh pa valai deuh, kal thei tur ni-a inhria chu an tlan thla ta zut zut mai a, chutih lai chuan khua a thim tawh a.

Mi chu an rawn pung khawm tam zel a, thenkhat hmanrua engmah keng lo-a rawn tlan chhuakte chuan kan thingkhawna thingfak chu an rawn phawi chawt hlawm bawk. Ka Pa Aizawl kal rawn haw hlim hlawt pawh chaw a bar sawk sawk a, iptepui-ah Chempui dahin a chhuak ve nghal bawk. Nawngsawhnawh chu man a, mi mangang thlabar chu chhanchhuah ngei an tum ruh hlawm hle, Kolasib Venglai atangte pawh chuan an rawn tlan thla zut zut a.

Nakin deuhah chuan nawngsawhnawh hmu zo lo beidawng an rawn haw tan, keini unau chu kan veranda ah kan thu a, hlauthawng em em in mi lo haw chu kan lo thlir a, kan tui pawh a hek ngei mai, a rawn haw a piang chuan tui an rawn lam vek bawk si a, ka u chu tui sem reng rengin a lo buai hle.

Nakinah chuan val upa lam deuh hian tlangval pahnih hi an rawn khalh haw ta tak tak a, kan kawtzawl ah chuan an pungkhawm a, chu tlangval pahnih chu a laiah an dah a, an au lawng lawng a, an thin a rim hle, chanchin ti hian tlangval pakhat zawk chuan a sawi ta a.

An hming chu Vena leh Rammawia an ni. Vena chuan “Thingzai turin kan thiandun hian kan kal a, zu kan keng a, tlaiah khan kan in a, ka thianpa hian inawhhlum a tum der a, a rui lungpuam khan ‘Tuilutah heti mai hian maw ka thih dawn, Ni tla tur ka va ngai em..’ a ti a” tiin a sawi. Chumi au thawm chu nu pakhat khan a hria a lo ni. Anni pahnih lah khan anni vanga buai tih hre lo-in an mi zawn chu an lo phek zawnpui ve chiam mai a lo ni a.

Val upa te chuan an zilhhau a, tlangval thenkhat chuan han khawih deuh hlak an chak hle, an thum mam mam a, mahse an in khapdai thei ta hram, mipui ti ralkhel zawnga che tawh lo turin an vau a, an tindarh ta hlawm.

Khata tang khan nawngsawhnawh ka hlauh thinna hi a reh hmak a, tun thleng hian nawngsawhnawh kan tih thin kha eng tak ni maw? Ka la ti reng mai.

Tuesday, June 29, 2010

Tling thelh apiang...

Naupang hi “Vanram kai lek lek nge i duh, kai loh lek lek” tia zawh hian “Kai lek lek” tiin an chhang khut duh riau, an ngaihtuah nawn leh a, a lo tha lo zawk daih si a.

Hmanah ka mangah khawvel hi a lo tawp a, vanram kai tur leh tur lo hi hming kan lo zawng sup sup a, bangah hian school-a kan exam result an tar ang hian hming an lo tar a, mahni hming kan lo zawng sup sup, kan ri suau suau a, gate lianpui a awm a, mahni hming hmu apiang chu chu gate Vanram-ah chuan an lut zel a, ka hming ka hmu ve mai lo, ka mang a ang rapthlak.

Nakinah chuan barel bangah hian ka hming chu ka hmu ve ta a, alphabetical order in an lo dah kha a lo ni a, ka hming chu a hnung rap, mahse ka hming ka hmu chu ka thaw huai a, a vanramah tak pawh chuan lut ta lo chuan ka thangharh ta hlawl a, ka thaw huai huai mai nia.

Zanah inkhel ka en a, a chak lo lam an rilru a na lutuk, an inkhel zo chu field sirah a then chu an mu tawp, a then an tap bawk a, a lo thlirtu te tan lah hrilhhaithlak, nula ho chu men tuau chung hian an hawi ho hlawm mai a, a thenin hmui an pet fan fan bawk, ngaihtuahna a ti thui ngei mai. An thlen san poh leh chak loh tawrh a na ting a ni tawh mai si a. Khawvela infiamna mai mai pawn a tah tir zawih zawih a nih chuan, khawvel tawpa rorelpui hunah rin loh lam deuha kal angaih thut chuan aw, a van rapthlak dawn em tih ka ngaihtuah.

Mi vanram kai leh kai loh turah te hian kan lo buai ve em em thin a, mahni leh Pathian inkar vek a ni a, he thu ah hi chuan sawi theih kan nei tlem hle. Kan veng pa Pu Pahlira pawh Pu Chunga hian “Pu Pahlira khi vanram a kai chuan ka chhuk leh ang” a ti a, mi thenkhatin an hrilh a, a thinrim ngang mai a, palai hial a tir a ni awm e, chutia, palai hial tira a thinrim thu a hrilh takah chuan a ni chuan “E, chutia a thinrim te chuan kan chhuk leh lo anga ni mai lawm” a lo ti a, an thubuai chu sawi zui vak theih lohin a tawp ta a ni awm e.

Kan veng pa tho, Chaltlang Ruam veng pa lar thin Pu Pawihbawiha pawh kha kan thian Tataui ten, “Pu Pawihbawiha chu I inkhawm peih lo si, I pianthar pawh ka ring lo, vanram I kai miah lo ang” an lo ti a, ani a ngawi vung vung a, “In thlan tur a ni hleinem” a ti ta daih a, a fiamtu te chu an hawihai zaw lel a ni awm e.

Kan dam lai la la-a rorelsak tur ni hlawm ta ila, thiamthu sawi tur nei lo fe fe kan tam awm e, ngaidam theitu Pathian ni lo ta se, kan thiltih angte-a thungrulh nghal zel ni ta ila, kan va tuar nasa dawn tak em.

Kawng lehlamah chuan ti hian ka ngaihtuah thin, Pathian hi a fel lutuk a, nilenga hnathawktu leh, chawhnu lam chauha thawk leh tlai dar 3-a kal pawh hlawh in ang a pe tho hi a va che fair lo e ka ti fo thin, amanherawh chu vanramah pawh hian engemaw tal chu thliarna hi a awm ve ni tur ani, an thiltih ang zela pek turin ka lawmman ka hnenah a awm a ti miau a, chuvangin mitinte boral duh lo-a zahngaihna lantirtu hian kan thatna tura rorel dan chu a thiam em em ang tih hi ka thutlukna a ni mai e.

A pawimawh ber ta chu a tawp thlenga rinna ngheta kan awm hi a ni , “Tling thelh apiang pawi tih a zual” min tih khum ang tih a hlauhawm tlat.

Tuesday, June 22, 2010

Khawi atangin nge?

Ka sawi fo thin, kalna hmun apiangah hian "Khawi atanga lokal nge i nih?" tih hi zawhna ka dawn chamchi a ni a, Indian ka ni ka inti chung pawh a, I ni thei lo reng reng, Indian kan hriat nen i inang lo, Filipino emaw, Korean, chinese emaw i ni ang an tih tlat thin avangin a chang chuan Chinese ka ni han tih mai changte pawh ka nei, Indian ka intih aiin an awih ziah leh nghal.

Vawi khat pawh ka thiannu Hair dresser-ah ka kalpui a, ka lut phat chu pa pakhat hian min lo en vang vang a, "Korean i ni maw?" a'n lo ti ngawt pek a, "Ni e.." ka ti ve ngawt bawk a, ka sawi thui peih vel lo a ni, ka thiannu chuan a lo ngei khawp a, "Khawi atanga lo kal pawh nise, enge i hriat kha a tangkaina ni a..?" a ti a, chupa chuan "Aw, a hmel-ah Mozambican a ni lo tih ka hria a, ka hrechiang chak a ni mai lawm, mikhual tih tlangnel te chu kan duh alawm.. etc etc" a ti a, an inhnial char char a, ka thiannu sam an khawih chhung chu zu inhnial thei a..!!! Ka nin em avangin an zawhna pawh ka hre lo der a, tawng thiam lo awmin ka awm tluan chhuak ta zak ringawt.

Pathian fa-te inlanna hmunah chuan Setana pawh a rawn tel ve a, Pathian chuan "Khawi atanga lokal nge i nih?" tiin a zawt a, ani chuan "He khawvela ka vahvaihna leh ka chhuk ka chhohna atangin" tiin a chhang a. Chutah chuan Pathian chuan a tana mi rinawm Joba chu Setana fiah turin a kutah a pe a.

A lo ni e, Khawi atanga lokal nge tih hriat hi a pawimawh a ni ang, Pathian meuh pawhin a hriat chian em em Lucifera kha a zawt tho alawm le te ka ti, chuvangin khawi atangin nge, khawiah nge a kal zel ang tih hi kan ngaih pawimawh a ngai hle a lo ni.

Kan hun tawn hi mawlmawng taka thlir liam mai lo-a "Hei hi khawi atanga lokal nge ni, Pathian duh dan a ni em, ka thil tih hi Pathian laka chhuak a ni em, he thil hi ka tan a tha ber em?"tih ngaihtuahna te kan neih a, kan inven lawk fo a tul thin.

Diabola hi a saseh tur zawngin a phi ruai reng si a.

Saturday, June 12, 2010

Play for Africa..

Kum tam tak a liam ta, Africa mite chuan football khelin khawmualpui hrang hrang an suartluan a, hun tam tak kal tawhah khan he game hian a koh avangin anmahni ram ngei Africa khawmualpui chu chhuahsanin khawvel dangah an chhuak thin. A chang chuan han thleng sang ve viau thin mahse, champion team erawh an ni thei lo, Africa khawmualpui atang hian World Cup football champion hi a awm theih angem tih leh engtikah nge mahni ram ngeiah he game ropui tak hi kan khelh ve ang tih chu an tan zawhna lian tak a ni kumtin thin.

Tunah chuan vawi tam tak an mangphan thin chu a takin a lo thleng ve ta, Africa khawmualpuiah ngei chu game chuan a ko let a, rilru a hlim a, pheikhai a zang a ni. A thlengtu chu South Africa tih ni mahse, Africa-a ram hrang hrangte chuan anmahni rama thleng ang maiin an ngai a, an hlim em em a ni.

He khawmualpui atang hian ram 6 chauh tel mahse, a tel ve lo-te pawhin an tawiawm tha em em a, hnamzia leh tihdan, culture leh tradition hrang thiau nei ni hlawm mahse he thilah hi chuan an inthurual vek a, an thupui ber chu Play for Africa tih a ni tawp mai. Hei hian anmahni-ah inpumkhatna thar a siam sak nasa hle.

South Africa ngei pawh hian world cup hi khel mah se an thlen thui chu an in beisei lem lo, interview leh public opinion hrang hrangah Quarter final tal kan thleng ang, second round kan thleng ang tih vel chu an in beiseina tlanglawn ber a ni pha chauh.
Chuti chu nimahse, an hlim em em tho, a vawi khatna a tana Africa khawmualpuia he khawvel zawng zawng ngaihven hlawh, world cup football khelh a ni ta mai hi, mumang ang maiin a mak a, a ropui em em bawk a ni.

Tunah chuan mahni ram ngeiah an khel ta bawk a, hun rei tak zin bo a, mahni rama haw leh teh chawk an in chan a, hei vang hi a ni, Play for Africa an tih tak ni, enge an an hlawm I lo thlir teh ang.

Football hi game a ni tih kan hre theuh a, he game-in boruak a neih san theih zia pawh kan hre awm e, he game hian pawl hote chu inlungrualna leh thawhhona tha neih a tulzia a lantir chiang hle a, game laklawh laia inthlahdah a pawizia leh, tha thlah a huatziate, inlak fit reng a ngaihzia leh mahni inthunun leh insawizawi a ngaih nasat ziate kan hria.

Players te chuan anmahni zirtirtu - trainer, Coach-te chu nei mahse khelmualah a rawn luhpui ngai lo a, pawn atanga lo thlirin an khelh dan a lo en thin, nasa takin zirtir thin mah se, a taka inkhelhna field-ah chuan a luhpui ngai lo a, chutah chiah chuan player tha a lo lang thei ta thin a, an chet mawi loh deuh chuan yellow card leh red card in a lo hmuak reng bawk nen. Mahni goal venghim chunga hmelma beih dan tactic hrang hrang coach ten an zirtir chu khelmualah tarlanin a awm thin a, vawi khat inkhelhin an hun tawn leh tur thui tak a hril bawk.

He game hi ringtu nun nen hian ka khaikhin a, a in ang hle in ka hria, ngaihtuah chhunzawm ve teh.

Friday, June 4, 2010

Lenrual hlui..

Aw khawnge lenrual hlui zawngte kha
Hmanah chuan nau ang nui za thinin
Hlim leh lawmin tlaitla eng hnuaiah
Duhthu leng tinkim kan sam za thin

Mahse khua rei an chang leh si
Hei hi maw lo ni le Lunglen
Mahriakten luaithlipui nul zelin
Hlimlai ni kha ka tahpui ta'ng e

Min hnemtu awm hian ka ring love
Khuarei hian min la hnem ve mahna
Ti-a ka han dawn chang ni pawh hian
Lunglen ti zual tu mai lo ni e

Aw hlimlai, aw hlimlai, hlimlaini
Tap tap-in ka au ding zo si lo
Lenrual hlui zawngte kha khawiah nge
Damlai khawvelah tawng leh i maw?

Tun kar chu he hla hian inhnem teh ang.. Lenrual hlui ngaihawm tak tak te kha tawng leh hian kan mawi si lo.. !!!

Thursday, May 27, 2010

World Cup thunawi..

World cup Football hian engemaw ti takin âi hi a nei deuh roh a, thil thleng zen zen lo a nih bawk vang hi a niang e, mitin hlut leh ngaihsan a hlawh thin ni, keini ang duang inkhel ngai lem lo pawhin muthlu tur tal pawhin kan nghak chhuak hram hram thin anih kha maw. A lar em avang hian World Cup kan han tih ringawt pawh hian football khel a ni tih chu kan hrechiang nghal fur awm e.

1990 kha tih tak zeta World Cup ka en hmasak ber chu a ni awm e, khami kum kha chuan kan tang ve thei khawp a, kan tan zawng erawh hmeltha tha kha an ni mai, inkhelh kha chu an thiam dan a in ang put vek a-kan mitah chuan, a pet goal thei kha kan ngaisang leh deuh bawk, an hlapui To be Number 1 te kha a ke rawl a kel rawlin kan han sa ve a, a thu erawh a dik lo nasa viau ta ve ang, Argentina leh West Germany-in Final an han khel a, keini naupang deuh kha chuan an Goal keeper Goycochea hmel that vangin Argentina kan tan, a uar fal deuh phei chuan an biangah an ram flag rawngte khan an han ziak reng ngei a, puitling lam erawh chuan Germany National Anthem kha Sipai Pawl hla pui ‘Sipai puanzar ze thum ropui’ tih thluk nen a in an avangin an han tan deuh bawk a, an Music play laite khan an han sakpui tak lawng lawng a. Germany an han chak zet kha chu tlema a hnuk no deuh chu an tap hial mai..

1994 kha ka en nasat kum a ni, Atlanta USA kan ti reng anih kha, kan tlaivar deuh thaw reng a, chhunah Class-a muthlu an tam thei hle. Zan dar 12:00 kan thleng dek dek a, kan kawmchhakte fanu chuan “ehe.. kan tlaivar der nia..” a lo ti hmanhmawh bawk. Brazil leh Italy final-a intumin Brazil an vannei zawk hlauh kha aw… Italy kan tan laklawh si, a va hrehawm tak em. Inkhelh zawha ei tur Arsa kan la siam zui, ei a tui vak tawh lo.

1998 – hemi kum hi a nuam phian, Bukpui-ah Primary School-a ka thawh lai a nia, a khaw pumah khatih lai khan TV nei 4/5 bak an awm lo. Vengsang lamah Pu Biaa’n a nei a, Mualveng lamah Pu Thanga (Thangbawnga kan tih mai thin, dawrkai) leh Thanghuama leh mi dang 1, a hming ka hre ta mai lo. Ka awmna ka Pute-a ten an nei bawk a, TV nei in kha a lun thin luih luih ngei mai. Chutih laiin, electric current a awm tha lo thei si, Thangbawnga te khan Generator an nei a, power awm loh zan chuan Thangbawnga te in kan pan hul hul zel, a hunlai kha chuan a nuam thin ngawt mai. Anni lah kha an felin an zau khawp a, TV chu kawngka bulah an hung tawp a, pawn-ah thutna kan rem ta thin a, a khaw nawtin kan en a, kan ri hulh hulh mai thin, inkhel en a nuam dangdai thin teh asin.. Final khelh zan erawh chuan vanneihthlak takin power kan han nei ve hlauh mai a, inah thlamuang takin kan en a, TV room chu kan khat hneh khawp mai. France leh Brazil-in final an han khel a, ka tan lam France an chak zet kha chu a nuam ve khawp mai, Brazil tan an tam bawk a.

2002 – Korea leh Japan in an inthlen tawm a ni bawk a, a dangdai deuh turah kan ngai kha a ni a, Opening Ceremony pawh a puitham khawp a nih kha. West Phaileng-a C.O-a ka awmlai a ni, Hetah pawh hian TV nei an tlem a, kei phei chu mahni-a awm ka ni bawk nen, neih alawi kha ka nei lo hrim hrim a, Dinthar veng-a Pu Siama te inah inkhel en turin ka kal ve ziah a, kan tam thei hle, ka tawng peihin ka tang thei bawk a, ka en loh hi an hlau thei khawp a, ka kal loh pawhin Pu Siama Monu hian a fa-te min rawn lamtir ve ziah. Hemi kum hian Brazil ka tan ve teh tlat a, an la chak zui..

2006 – Hemi kum hi chuan Germany lam kan hawi ta a, en erawh ka en hnem vak lo, mi zawng zawng deuh thaw-in mahni in-ah TV kan nei fur a, tunlaia “Radio ngaithla tur insawm” ang deuhin World cup en tura insawm chu a hit vak lo, mahse thiante nena en chak hrim hrim chi mihring hi awm a ni a, a chang chuan kan han en ho leh ang dal dal bawk thin. Ka en tam lo a, tan bik pawh ka nei ta chiah pawn ka hre lo. Penalty shootout-ah Italy an chak ta a nih kha, ka tan pawh an ni lem lo, Italy hi kumtinin rin kai chu an ni ve ziah.

2010 – Kumin chu South Africa, ram nuam leh mawi tak, Africa Europe an tih mai ramin an thleng dawn bawk a, a phurawm ang reng a, inpuahchahna pawh an zo thawkhat ta hle, Lalhmei ang maiin an inpeih ap tawh a nih hmel, TV lamah pawh an ti ri chhen ta mai. Ram thenawm maite a ni bawk a, kal ve te pawh a chakawm rum rum, a hma-in ka lo va fang lawk ang chu ti-a ngaihtuahna ka siam laiin VISA ka nei mai thei lo a, tunah lah hna tau a tet leh tawh si, tin, kal man a to ta lutuk reng reng a, han kal theih ziazang niin a lang ta lo. Kan time zone a in ang bawk a, khêl lo-a en thei turah in dah phawt ang.

India ram hian engtikah tak World Cup Football te hi khel ve thei ang maw tihte ka ngaihtuah a, India-in an la khel dawn lo bawk a, kumin chu Brazil hi I’n tan phawt mai teh ang, kan Brazillian hotute hi an fel e mai. Tin, an champion ngei pawh ka ring e, tu nge rawn bid dawn????

Brazil, Brazil, Brazil…. ni 13 chiah a awm ta!!! World cup football 2010 khelh nan.

Friday, May 21, 2010

Facebook

I pawnto ang chaw ei khamte rual kimin
A eng nem duai kan tualah
Thian han sawm la, lungrual te in
Chhei, a chhei dur dur

Naupan lai-in thiante pawnto turin kan han ko a, pawnto hla chi hrang hrang sa-in kan han inkawm a, chutah inthengkah emaw, inbihruksiakin emaw a hmawr kan han bawk ngei a, a chang chuan kan intirameikai thin bawk. Mi kawmkar thim lai lai kan chuh a, kan lut kual thin a nih kha, thenawmte ar in-a tawm phei chuan ar hrikin min lo bawm nghal luai luai a, mut hnu-ah kan thak sup sup thin.

Aw, en teh an nun a dang ta tih hla ang maiin tunlai naupang chuan Pawnto hla pawh an sa ngai tawh lo, a awm tih pawh an hre lo hial zawk ta ve ang. Sikul an kal thei dek dek a, Computer an ti nghal ringawt tawh mai chu a nih hi. Naupang chu sawi loh puitling lam pawh a hmei a pa-in Computer hian kan tunlai khawvelah hi chuan min awmtlei zo hlawm ngawtin ka hre thin.

Kei ngial pawhin he Computer hi ka hmang tangkaiin Internet pawh ka luhchilh thuk ve tial tial a, heng website: Tweeter, Facebook, Orkut tih angreng te hi Social networking sites tia sawi a ni thin a, mite inzawmna siam tura duan a ni nghe nghe tihte pawh ka hre ve zel a, hei hi kan kristianna nen hian a inhmeh hlein ka hre thin. Kan Kristian nun hi mite nen inzawm leh midang te tana nun hmang tura beisei kan ni a, chutiang bawkin heng site hmang hian thiante nen inzawmna tha kan siamin kan ngaihdan te kan sawipui fo thei thin a ni.

Heng site zingah hian Facebook ah kumin hian ka in register ve chauh a, tunah hian thian 69 ka nei a, thian atana min duha min sawmtu apiang chu ka pawm vek a, thian tam tak neih pawh ka duh bawk, thian nei lote tana Thian nih inhuam kan Lalpa dung zuiin friend request pawh ka accept zel a ni.

Khawilai African ram pilril, tui leh power awm that lohna-ah pawh vanneih hlauh chuan Facebook profile a update theih a, Yahoo mail ka hawn theih loh pawhin Facebook chu ka hawng thei tlat a ni, chu chuan khawvel hmun danga thiante nen inbiak pawh theihin min siam a, hei hi chu a ropui tak zet a ni.

FB hian thiante nen inzawmna tha tak mai min siamsak a, ka hna avanga hmun hrang hranga ka awm thin vangin hun engemaw chen chu thian bik hnai tak pawh nei thei lo-in ka awm tawh a, ka thiante ngei pawhin a chang chuan min be pawp em em hran chuang lo fo, amaherawh chu engemaw tiin he FB hian thiante nen min thlunzawm leh ta a, ka College kalpui te leh School kalpui te mak tak takin ka chhar chhuak a, hei hian thian hmuh ngai tawh loh leh la hriat ngai lohte nen inhmelhriatna remchang min siam sak a, a lawmawm thin ngawt mai, kawng lehlamah chuan mi thenkhat mahni nihna thup a, midangte nihna hriat duh bawk si a, vak kual vel, mahni nihna dik tak dah duh lo, thlalak pawh dah duh lo hi an awm ve tho mai, heng mite hian pek aiin lak an duh zawk a ni tih a hriat, tin a takah pawh mi phakar tak an ni mai thei a ni.

Chutia han sawi zel takah chuan internet-ah hian Mizo site hrang hrang leh forum-ah te pawh thu pawimawh tak tak, hnam hnuk khawih thilte sawi ho a ni fo thin a, heng site hmang hian aizawl leh zoram chhunga thil thlengte rang takin hmun hla taka awmte pawhin kan lo hre thei thin hi ka tangkaipui hle. Chutih laiin Facebook ka sawi ang bawkin heng site-ah hian miin an hming lem an hmang tlangpui a, mi tam takin kan nihna an hriat loh avangin huai tak takin kan tawngin sawrkar dem zawng emaw, mimal hial pawh an nihna te kan duh loh zawng chu kan sawichhia-in a then phei chu ar chuk tui lo hial khawpa sawi chhuah maite pawh kan nei thin.

Hetianga thu leh hla tha tak tak nei leh ngaihdan ropui tak tak neite hi hetia inthup lo hian, kan ram hi kan vei tak tak a, a thatna tur kan duh tak tak a nih chuan ‘Keimah ngei hi a siamtha tur ka ni’ tiin bul tantu ni thei theuh ta ila kan tha tlang ngei ang.

Heng mizo site hrang hrang-a comment pe thin mi tam takte hi an rilru a chakin tawngkam an thiam a, thil an hre hlawm em em bawk, a chang chuan heng thalaite hian an ngaihtuahna ang hian kan ram hi min hruai ta se, kan tha viau ang a, tihte ka nei fo mai. Amaherawhchu heng mite hi mi dawihzep tak an lo ni ve thei tho mai. Hmaikawr vuah chunga ring tak taka huk dum dum a, a saseha tlanchhe leh tur chi, Sabengtung sakeibaknei vun sin ang mai an lo nih teh chuan a fuh chuang miah lo thei.

Miten min hriat loh a, inthup chunga huai tak taka pau pau lo hian, kan sawrkar pawh ralkhata dema, iak mai lo hian a bupui hi luhchilh ngam ta zawk ila, tha lo ni-a kan hriatte hi Dan hma-ah dik taka ti thin turin hruai ngam ila. Mi dik leh tha te chu chawisangin zah thiam ta ila, kan hnam a ropui ngei ang. Raltiang ram saw thlir teh u ti mai lo-in mahni ram ngei hi thlir teh ang u.

Thursday, May 13, 2010

Anthûr lek lo niin..!!!

Ka compound phaitual hnim chu vawi khat na reng reng chu ka'n thlo fai teh ang ka ti a, ka ti fai ve vur a, hetia thlawhfai takah chuan pangpar huan siam ila that dawn hi tiin pangpar chi ka lei a, ka tuh ve ngial a, tui pe-in ka duat ve khawp mai. A rawn to tir te chu a hmuhnawm dan a dang riau a, midang pangpar huan mawi tak tak ai chuan ka pangpar to tir chu a hmuhnawm zawk daih.

Duat deuhin tui ka pe a, a bul vel chu ka thlofaiin ka rih vur deuh reng mai. A lo thanglian zel a, ka pangpar chuan pangpar a ang lo ta riau mai, a chi kawmah chuan hnah bial lam, a par pawh a bial, zam thei deuh reuh ni-a lang kha a hnahte chu a kak deuh tru a, a thap deuh hruih mai. Nakinah a rawn danglam dawn a niang, nghak chhin zel ang ka ti.

Hmun dangah kar khat zet ka zin san a, ka zin
chhungin kan huanpu-in ka huan vel chu a lo ti fai a, thenawmnu-in ka pangpar chu zuah turin a lo hrilh bawk, hnim dang a thlo fai vuk a, ka pangpar chauh chu a lo zuah ngauh a, a thangduang bawk a, a lo lian tawh hle.

Thawnthu ziak ang de
uhin han thlawh kan duai ila, :) Hun a lo kal zel a, ka pangpar ni ngeia ka hriat chuan a nihna tak a rawn lanpui ta, mizoten Lakher Anthur kan tih lek hi a lo ni a... A par a, a rah ta teuh mai a, a nuihzatthlak vak loh kher mai.

Zawlnei Isaia ziakah khan grep suak chungchang kan hmu a, a huan neitupa chuan a grep huan a sam fai a, uluk taka a enkawl hnu-ah grep suak a ni tih a hmuchhuak chu a thinrim ve teng teng khawp a, a suat vek a, a hling palte chu la bo-in a lung palte chu a tichim vek a ni tih kan hmuh kha maw.. kei chauh hi tisual ka ni bik lo e. (Isaia 5:1-7)

Kan hring nun erawh chu a dera nunna chi a ni hauh lo, piangthar, Pathian ringtu inti ve si a, a dera nunga, a changa rinawm a, a changa tlu leh thin kan nih chuan vawilehkhatah kan ring tih tih tliahin a awm ang a, tihdamna a awm tawh lo ang tiin Bible-in min hrilh. (Thufingte 29:1)

Zirlai, Sawrkar hnathawk, Sumdâwng, Pathian rawngbawltu kan ni emaw, kan hna chu eng pawh ni rawh se, kan tih apianga rinawm taka kan tih hi a pawimawh a, zirlaiin a dera a zir chuan a tawpah a hlawhtling ngai lo angin Rawngbawltu pawhin a der maia Lalpa rawng a bawl chuan ama lu chungah meiling a chhekkhawl mai a ni tih a inhriat a pawimawh.

A chang chuan keini ringtute pawh hi hetiang dinhmunah hian kan ding fo thin, kan nundan hi thup tum thin mah ila, lan chhuah hun a awm leh thin, Thima thiltih chu engah a lang chhuak tih ang khan, he leiah hian tuman min hre lo mah se, a Der maia nung thin kan nih chuan Pathian Lalthutphah hma-ah saruak leh inhawngsa-a kan din hunah meuh chuan zep theih ni dawn hek lo le, a rahah a lang mai dawn a ni. Chuvangin zawlnei Jeremia sawi angin kan nun hi fimkhurpui hle teh ang u, miten kan rah an hmu zel dawn si a.

Friday, May 7, 2010

In awih zawng a ni em???

Betty tih tur hre lo chu dating dot com tihah chuan a in register vel mai mai a, kum 18 a tlin lohna chu thla thum emaw lek chauh a nih tawh avangin kum 18 angin a inziak nghe nghe, chu chu 2000 kum kha a ni.

Chu site-ah chuan nula tlangval, thian zawngte, chhas zawngte an kat nuk a, chung zingah chuan Carl pawh a awm ve a, ani chu Colombia-ah rau rau chuan a hausa pawl an ni a, mi hausa-te zinga khawsa thang a niin, a nu leh pa-te chu Australia-ah sumdawnna eng emaw thawkin an awm reng a, ani pawh Australia-a piang a niin hun engemaw chen an awm hnu-in Colombia-ah an rawn let leh a ni.

Chu site atang chuan Betty chu chharin a be tan a, an thlalak an dah loh ve ve avangin eng hmel nge an put an inhretawn lo, nitin an inbia a, an inhrechiang telh telh a, an inbiakna atang chuan an inngaina chho tan ta tlat mai, hmel inhmuh hial an duh ta a, Carl chuan an veng lama kal turin Betty chu a sawm a, ani pawhin a lo hnar bik lo.

Mahse Betty Nu chuan chutia net atanga a hriat ringawt tlangval hmu tura mi hausa veng lama kal chhuak turin a fanu chu a phal awzawng lo, “Nangman helama lokal turin sawm zawk rawh” tiin a fanu chu a hrilh a, anni chu mi rethei veng lama cheng an ni a, Betty pawh chuan an veng lama kal zawk mai turin a ngen a, Train station-ah a lo nghak dawn a ni.

Hun tiam a lo thleng a, phur tak, hreh ru deuh si chuan nalh taka incheiin a thianpa hmu tur chuan station chu a pan ta a, a rilru chuan Hmelchhe deuh hi a lo ni mai anga-h tih a ngaihtuah tel bawk. Train a lo thleng a, nu lian a nih loh avangin mipui tam tak karah chuan a dak arh arh a, nakinah chuan Tlangval lian tak, sam sei deuh, tarmit lian tak bun hi a rawn phei ta thung thung mai a, Aw Lalpa, saw chu ni lul suh se.. a ti rilru, mahse a mi nghah ngei chu a ni tlat si, “Hello, Carl ka nia, Betty I ni em?” tih chu a hre chawpchilh nghal, a ni pawh chuan ban deuh chat-a chibaiin “Betty” chu a ti ve ta hram a, khawlaia din reng thu awm hek suh le, khawilai dawr emaw-ah chuan a hruai lut ve ta poh a.

An luhna dawrah chuan engemaw in tur an han lam a, Carl chuan beer a han lam a, duh ang zawng chu dawr lian leh changkang-a an zawrh thin ang hlir a nih avangin a lam apiang chu chu dawrah chuan an nei lo zel mai si a, tui bottle a dil ta ngawt a, chu pawh an lo nei lo, Tui, a bottle-in an nei ngai lo, Tap atanga an herh haw chu a ni mai, tih ngaihna a awm lo, dawr dang, tlema changkang zawkah chuan an insawn ta ngawt a. chutah chuan mumal deuhin an ti ti thei ta.

Thil chi hrang hrang an sawi-in an inkawm a, rin ai takin Betty pawh chuan nuam a ti ta viau a, a rilru-a a chak reng thin Australia-a kal a chak thin thu-te chu a hrilh ta siam siam a, chutih lai chuan Carl chu Australia atanga rawn haw hlim hlawl a ni tih a hre hauh lo, Carl pawh chuan a sawi duh chuang lo a, ngawi rengin a lo ngaithla a, Betty chuan, “Ka rilru-a ka chak ber thin chu Australia-a kal a, chuta hnathawh chu a ni” a tih pawhin “Engatinge Australia ber kher, Sap tawng an hmang a, I thiam der si lo, engatinge Spanish hmang dang, Spain-ah emaw South America ram dangah kal I duh zawk loh?” tiin a zawt a, ani chuan “Aih, Australia kal alawm ka chak chu, tawngte chu ka zir mai ang chu” a ti ve tlat a, ani chuan a hnial thui chuang lo, tiang chuan an inhmuh hmasak ber chu an tlingtla a, nuam an ti fu.

A hnu thla thum chhung chu an lengchhuakin an inkawp ta chawt a, thla thum hnu-ah chuan Betty chuan phone call a dawng ta, Carl chuan, “Ka nu leh pa-ten Australia kir leh an rawt a, kei pawh ka kal a ngai dawn a ni” a ti chu Betty tan chuan hun hrehawm tak a ni ngei mai, Australia chu kal chak hle mah se a tan a remchang ve rih si lo. Carl chuan, “Ka kal phawt ang a, thla thum vel hnu-ah ka rawn let leh ang a, nang pawh I lokal ve dawn nia” a ti, ani chuan “Thla thum tiam suh, thla ruk hnu-ah bak I lo let lo ang” a lo ti ve ngawt.

Carl chu a kal ta a, nitin net hmangin an inbe reng a, a ngaih pawh an inngai khawp mai. Thla thum chu thla rukah a insawn a, thla ruk atangin kum hial a vei ta mai, Carl chu a rawn let mai thei lo, kum khat hnu-ah a rawn let ta chauh a ni. Chutih chhung chuan Betty pawh chu University kalin sap tawngte a zir bawk a, a zirna man chu Carl hian a pe vek a ni.

Australia atangin zungbun a rawn thawn a, chu chu inhualna zungbun a ni nghal mai, an dinhmunin a zir loh avangin inhualna mumal pawh siam lo-in chu zungbun chu a bun ta a. Betty tan Australia kal a harsa, Visa neih a awlai lo hle mai si a, a tih ngaihna a vang khawp mai, Kum khat hnu-a Carl a rawn haw chuan kawng khat kan tih theih a awm a, Fiancé angin rawn lut mai rawh, kan innei dawn nia a ti ta, tichuan nupui hual angin visa pawh an dil ta a, December 2001-a kal turin an in ruahman a, Carl chu a haw leh ta phawt a, Australia-ah Betty awmna tur In a lei a, Car nen, a mamawh tur engkim ngaihtuahin a lo buai em em mai.

Hetih lai hian Betty Nute-I, US-a awm, kum 2 emaw lai a hmuh tawh loh chuan an hnena Christmas hman a tum thu a rawn sawi leh ta thut a, Betty tan a nutei lokal laia hmun danga chhuahsan daih chu thil tih chi a ni ta tlat lo, Australia kal hun chu a pawtsei ta ngawt a, kum thar veleha kal turin hun chu a pawtsei a.

Chutiang chuan eng eng emaw avanga rokhawlhna neuh neuh neiin 2002 March-ah a kal thei ta chauh a, hetih chhung hian Carl pawhin dawhthei takin a lo nghak a, a dik tak chuan March thla-a kal tura a intiam chu bawhchhe leh na se chuan “Awle, a tha alawm, lo kal lo mai rawh, Thu a tawp e” tih mai a tum tawh a ni a, March thla-a a kal thei chu a tihzia hle a ni.

Betty, mahni-a hriat ngai loh ram Australia-a a kal chu a zam rilru ve hle, mahse rin ai takin tawng thu-ah pawh harsatna a nei lo. Airport-ah pawh an thusawi chu a hrethiam ve zel, a mah te te chuan, “Chhe hei, an tawng hi ka hre ve zel mai, ka thiam ve tho a nih hi”tiin a ngaihtuah neuh neuh thin. Australia-ah chuan nun bul chu a han tan ve ta poh a, thian a nei lo a, Carl chu a chhungte nen an awm a, thiante pawh a nei a, Betty erawh chu amah maiin a ni, a chang chuan a khawhar thei khawp mai, thla thum a awm hnu-ah hna chhete, dawrah inhlawhna a hmu a, chutah chuan Sap tawng pawh a thiam nal lehzual ta a.

A visa chu fiancé visa a nih avangin thla sarih hun a nei a, chuta a pasal hual nen an inneih loh chuan an ram lama haw leh a ngai dawn a ni, chuvangin hmanhmawh takin September 2002 chuan inneihna chu an buatsaih ta chung chung a, a chenna hmun buatsaih nana sum an sen nasat avangin inneihna ropui buatsaih thei an ni lo tih an hria a, thian pawh an sawm lo. Innei turte leh an thiante ve ve, Inneihtirtu, Carl nu leh Pa, Betty Nu, Carl Boss, Betty thawhpuinu leh a thianpa pakhat Saxophone tumtu leh piono tumtute te chu inneih hriatpuitute an ni mai. An vaiin 12 chiah an ni.

Betty chu University-a Advertising graduate a ni, chumi zulzui chuan company eng eng-ah emaw a thawk kual thin a, mahse atui tak tak thei lo, “Hei hi ka duh tak a la ni lo”t iin engemaw tak tih tur nei niin a inhre fo a, office-a thut a, miin Hei hi ti rawh an tih nghah ngawt chu a ning em em a, Website a enkual a, hnaruak a ngaihven reng thin.

Ni khat chu Salvation Army Website-ah hna ruak dil theih a hmu a, Hei ngei hi a nih hi ka zawn chu tiin a Resume a theh lut nghal a, ina a haw chu a pasal hnenah He hna hi ka hmu dawn a ni, hei hi ka thawh duh chu a ni a ti ringawt mai. A tih ang tak chuan a dilna chu an hmu a, an rawn ko ta a, interview a kaltlang a, chu hna chu Salvation Army International Development Office-ah 2009 atangin a thawk ta a ni.

Kumin hi an inneih kum 8-na tur ani tawh. An hlim khawp mai.

(internet atanga in chhar, innei hial ka hre tam lem lo, in awih zawng a ni em??? An phalna la-in he mite love story hi ka ziak a ni, an hming erawh ka ti danglam..)

Tuesday, April 27, 2010

Hun danglam tawh lohna-ah..???

Hmanni tlai chu tlemin ka bang har hret a, dar 4:30pm velah hian ka thian pakhat Canada ami-in yahoo-ah min rawn bia a, "E khai, i awm lai ka nang ve teh khiah a, a va lawmawm ve,"a rawn ti, Canada-ah chuan dar 9:30am chauh a lo la ni a!!

Chutih laiin Australia lama ka thiannu chu zing hna kan tan chauh hian ka mu dawn tawh a rawn ti ve hem zel mai bawk a, a chang chuan ka chhungte hian zing dar 4am velah min rawn ti harh fo, keini lamah zing dar 4 chauh la ni mah se India-ah chuan Dar 7:30am a ni vung tawh tlat a, an rilru lamah ka tana a la hma zia an ngaihtuah hman thin lo, an rilru-a a thawh ang ang hian zu che hlawm thin a!!! aw khawvel hi chu a, Pathian teh reng pawh hi, hun in ang lo lutuk-a a siam reng reng ni te ka han ti leh lailawk bawk thin.

Kan pi pute kha an ngaihdan a mak ve khawp a, tihian an sawi thin a ni awm e, "Kan lei hi a zau khawp a, Van pawhin a khuh zo lo a, a khuh bak chu a hmuar uar mai a ni" an ti thin.

Kan lei hi a mum a ni tih hi scientist ten hmuchhuak kher mah suh se, kan khawvel hun inher vel dan hrethiam tan chuan a tawngpawng phek ngawt lo ang tih chu a rin theih ve deuh a, sikul kal laiin Geography kan zir a, Tropic of Cancer, Tropic of Capricorn tihte leh hun inher dan hrang hrangte kan zir thin a, kan lei hi a mum a ni a, keinin chhun kan hman laiin khawvel lehlam ami te chuan zan an hmang mek a ni tihte kan zir a, chuti chu hetia lehkha kan zir laite hian thenkhat chu an la hnar bur bur dawn a ni maw, kan ti thin a nih kha... chuti chung chuan he kan hun in ang lo hian kan nunah eng teh chiam nghawng a neih kan hre ngai lo.

Tlai lamah ni a tla a, a tuk zingah a lo chhuak leh mai thin. Thuhriltu chuan "Ni hnuaia thil awm te hi engmah lo mai a ni, Ni chu a chhuak a, a tla leh a, a chhuahna tur lam hawiin a hmanhmawh thin" a ti, chutiang chuan nitin mai hian a her mup mup reng a nih hi. Amah Pu PS Dahrawka thu khawchang ang deuhin Nu pahnih hi an lo ti ti a, a tia lawm, pakhat chuan, "Ni khi vanlaizawlah darkar khat ding ta tlat se, khaw thim hma-in kâwl a ban hman angem?" a ti, a thiannu chuan, "I ti duh e a, nilenga chawl lova a kal pawhin a thim lut ziah alawm" tiin a chhang. Ni zawk hi kal turah kan ngai reng mai thin kha a ni a.

Mithiamten kan lei hian Ni a hel zawk ani an tih hnu pawhin keini ang duang chuan Mah reng reng se, ni khi a kal tlat a ni" kan la ti fan thin zu nia. Kan lei hi a vir miau avangin a thenin ni kan hmuh laiin a thenin an hmu ta lo a lo ni a, a mak zozai ngawt mai, Pathian thil siam dan hi. Heng hian khawvel ram hrang hranga kan sana hman pawh a ti in ang thei lo ta ni awm a nia.

Kan training laia kan hun hman dan kha - Zing dar 5:30-ah Chapel-ah kan tawngtai a, kan haw, quite time kan hmang leh a, lehkha kan zir a, chuan hna kan thawk a, class kan kal a, chhun kan chawl a, zanriah dar 4pm-ah kan ei a, zan dar 9-ah vesper (tawngtai) kan nei leh a, kan mu ta thin a. A fur a thal-in chu chu kan hun hman dan reng a ni. Thlasik lai chuan zing thawh a har thei khawp a, dar 6-ah pawh khua a la en that loh laiin dar 5:30-a tawngtai tura kal chu khawvawt nen a inrem loh dan chu sawi kher loh pawhin a hriat, chutih laiin nipui laia tlai dar 4-a zanriah ei chu zanah ril a tam leh hman ngei ngei bawk. Kan hotute hnenah kan zualko, "Kan hun hman dan hi nipui leh thlasik timing nei hrang ila" kan ti chu eng dangin min chhang lo, "Hei hi kan hman dan reng a ni a, a changin a hma ang a, a changin a tlai ang a, a changin a tawk chiah ang, thlak kher a ngai lo," an ti a, an duhtawk der.

Africa mite hi hun vawng dik lo tak an ni hlawm - ka hriat ve chinah - chuvangin thil tih reng reng, a minute mai ni lo, a darkar kar hian kan tlai ruih ruih zel mai a, a buaithlak thei, dar 10-a tan kan duh chuan dar 9 tan hun ti-a puan a ngai, tichuan dar 10-ah kan tan thei vel chiah chiah. Anni chuan African Time an ti mai, insiam that emaw, hun vawn dik emaw an tum ngai chuang lem lo, hei hi ka awmna Mozambique chauh lo-ah pawh thleng fo a ni awm e. Anni hi chu Time Zone tih vel chuan tihbuai a hnehin an neih sa pawh an la hmang dik lo a nih hmel khawp mai.

Tun hnaiah NE India ten Time zone hran kan mamawh a ni tih thu inhnialna ti tam tak mai tlangaupui a ni a, a ngaihtuahtu te chuan hun rei tak ngaihtuahin an chhut nasa thin viau ang tih a hriat a, NE hian hun hran kan mamawhna chhan point tam tak an ziak del dul thei tlat a ni.

Keia lungmawl lo ngaihtuah ve mai mai danah chuan, kan sana chu darkar engzat pawhin herh danglam mah ila, a hmangtu Mipuite hi mi tladah, zawmthaw leh thatchhia kan nih chhung chuan kawngro a su tak tak dawn em ni? Mi hlawhtling kan tihte chu thawk nasa te hi a ni tih zirna sikul kan kai tan tirh atangin a hretu te kan ni si a.

Kan office kai dan te reng hi han in en ila, zing dar 9-a office tan tur a nih laiin thenkhat chuan hmanhmawhna rilru nei miah lo-in dar 10-ah kan thleng a, thlen veleh kuhva hmawmin thingpui sen hang kan lam phawt thin em kha? Ka u-in "Vawi khat chu kan MR pakhat hi a rawn tlai lutuk a, 'I night dawn elaw' ka lo ti a, a zak khawp a, ka inthiam lo leh hnuhnawh hle" a ti. Chutia tlai taka thlen hnu-ah kan han insingsa fel a, dar 11 a ri tep tawh, hna tlem kan thawk a, chhun thingpui In a hun leh nghal mai, thingpui in zawh chuan a lo chawhnu leh ruih tawh a, hna tam a thawh hman tawh loh, dar 4:30pm-a ban tur pawh ni raw sek sek, dar 4pm-a chhuah hman talh tum pawlte kan awm zel. Chutih a hnu hmanah kal chhuahna tur hi kan han hre thei khawp a, thenawmte lah hi an thi thei em em bawk si (ka sawi sual chuan Lalpan min ngaisam se) Ka u bawk hian a tia lawm, an thawktu pakhat hi "Kan thenawm chumi khami chu a thi a" tiin chawlh hi a dil sek mai a, an Pu ber kha vai a ni bawk si a, a hrethiam ta mang lo, "In thenawmte chu dam alawi pawh an awm tawh lo ang a..!!!" a ti e, a ti.

Chutah mi inneih lawmpui kan duh eng eng emaw tih tur hi a tam em em mai thin a, kan hun neihsa tlemte hi kan hmang khawlo nasa thin hle. Hei hian hna pending nasa tak min neihtir a, kan thawh tur thawk zo hman lo-in kan chhehvel state dangte hnungah zawng hnuhnung ang luap luapin hmanhmawh takin kan tlan reng mai dawn a ni. Hetianga kan awm reng chuan tun atanga kum 10 a vei leh meuh chuan, kan chhehvel ami-te hian min tlansan ang a, "Hnungah kawl êk a thai" min tih khum mai ang tih a hlauhawm khawp mai. Kan sana hi eng ang pawhin herh danglam rawh i, a hmangtu mihring hi a pawimawh zawk kan ni si a.

Hawh u, kan sana chu herh danglam pawh ni ila, kan nundan pawh hi i herh danglam ngam ang u, Sawrkar hnathawktu chuan rinawm takin a hna thawk mai sela, thawh hun darkar bithliah dik takah thawk mai thin ila, Zirlai chuan a zirlai taima takin zir sela, thuhriltu chuan dik takin hril mai rawh se. Tichuan, kan ram pawh hian a thatpui zawk ngei ang.

He khawvela kan hunte hi chu a danglam thin a, a in ang lo thluah mai bawk a nih hi, thihna lui ral kai hun chuan hun a danglam tawh lo ang a, Beramno Ni ang-in a eng reng ang kan tih thin kha maw, chu hun chu a nghahhlelhawm hle thin mai. Hun danglam tawh lohna-ah chuan khawi-ah nge kan awm ang le..????

Aw hun, aw hun, chatuan khawvarna chu
Chatuan, chatuan aw hun danglam tawh lohna chu
Aw ka thlarau, tah chuan khawiah nge i awm ang?

Monday, April 19, 2010

I haihawt em?

Bru (tuikuk) ho thufing chu, “Haihawt chu vawihnih kal chiah a ni,” tih leh “I theihnghilh tur chu keng nghal rawh” tih hi an ti.

Mi thenkhat thil hre thei riau leh, hre rei thei tak hi an awm. Hmeichhia hi a bikin kan haihawt viau bik nge mawni ka ti thin, khawilo han kal dawn ila, in atanga chhuah hnu hian vawi khat tal hi let leh a ngai thin a, a chang chuan kei pawh han let at at chang ka nei thin, vanneihthlak takin a chang erawh a zing lem lo. Nu-ho chhuak pawh hian pawn atangin an fate an au let leh fo. Hei hi enge a chhan niang, hmeichhia hian mipa-in an mamawh lem loh thil te tham te te kan mamawh thin vang leh ngaihtuah kan ngah deuh zawk vang a ni thei angem?

Vawi khat chu Cashier hian thil tih tur pawimawh tak mai hi a theihnghilh a, kan Hotupa chuan, “Finance Department tih vanga kan han haihawt bik em em mai hi enge maw a awmzia le?” A ti a, “A.. mi pawh an haihawt ve tho alawm, keini chu kan hna hi a pawimawh a, kan haihawt a langsar mai mai alawm”tiin ka lo chhang a, “Nang lah hi thil hi Logic deuh deuhin I sawi a” te chu a ti ta mai mai a.

Thil kan theihnghilh tlat mai thin leh mamawh hun taka thluak a han chawl ta tlat mai thin hi eng vang nge maw ni le? Thenkhat chuan kan thil ngaih pawimawh loh hi kan theihnghilh mai mai alawm an ti thin, mahse a dik ber dawn em mawni le, kan ngaih pawimawh em em Chabi bawrte kan theihnghilh tlat thin si a….!!

Thil engemaw vei leh ngaihtuah bik riau kan neih hian thil dang theihnghilh hi a awlsam bik a ni awm mange ka ti ta, a scientific taka hrilhfiahna pawh a awm mai thei a, chulam chu mithiam te kutah dah ila. Engpawhnise, kan ngaih pawimawh leh theihnghilh kan hlauh chu ti hmasa zung zung mai ila a finthlak maiin ka hre ta.

Ka note bu-ah hian Things to do ziah duat ka ching, ka keu let dun dun fo, theihnghilh tur pawh ka hrechhuak leh nge nge thin. Mihringte hi chu heti mai mai hi kan ni, kan hriatrengna aiin hriatrenglohna te hi a tha zawk fo thin si a.

Kan Pathian erawh chuan engtiklai mahin min theihnghilh lo a, min awmpui rengin, kan chak lohna zawng zawng min hriatpui bakah kan hun lo la awm tur thlengin a vawng vek a, Nu-in a fa theihnghilh mah sela, kan Pathian erawh chuan engtikah mah min theihnghilh lo ang.

Wednesday, March 31, 2010

I Pe nge I La???

PEK tih lam hi tunlai chu ka rilru-ah a la riak laklawh tlat, ka'n sawi chhunzawm leh law law teh ang, Thir chu a lin laia den tur an tih kha maw..

Hmanlai-a kan officer hmasa-te hlawh la kha a buaithlak awm thin ngawt asin, an awmna Corps-in Headquarters-ah pawisa ba an neih chuan an hlawhah an deduct sak thin a, cash counterah hian an awm rei thei, an hlawh han la te pawh kha "I pe nge i la..?" an ti fiamthu thin a ni awm e.

Chaltlang Ruam Veng kan awm laiin kan thenawm nu pakhat, upa ve lam tawh thil hre thei zet mai, sawi liam puat puat mai thin hi a awm a, tarte e ti lo khan Nula Tlangval in ngaizawngte hi a hre thei em em mai a, thlalai duh zawng, an ti ti leh an nundan te, Drug Addict te, an chhungkaw khawsak phungte hi a lo hre teuh thin a, mak kan ti thei khawp a, Engtinnge thil hi heti em ema a hriat le, kan ti a, kan thiannu pakhat chuan “A thawnchhuah zat a la lut a nih hi”a ti et a, a sawi awmzia chu amah pawh a tawng duhin zawhna a zawt hnem a, a sawi hnem bawk a, a bulah pawh miin thil an sawi hnem a, thil a lo hre thei em em hi a lo ni a.

Computer hmang kan tam ang bawkin Internet hmelhriat leh hmang pawh kan tam a, thiam lutuk loh pawha tih ve nawk nawk theih dan a lo awm zel bawk a, a sakechek keini ang duang pawhin kan luh chilh ve nasa ta hle a, luhchilh thuk poh leh a dang hriat chakna min pe a, ni danga kan hmelhriat ngai loh leh hmel pawh kan hmuh ngai miah lohte nen inhriat theihna rem chang min siam sak a, mahni-a awmte tan hlei hlei hian a lo tangkaiin khawhar te pawh nasa takin a hnem a, a tangkai ngei mai. Heti zawng hian ka ngaihtuah a, he internet khawvelah pawh hian thian kan duh anih chuan keimahni ngei pawh inpek a ngai a ni tih a lang chiang hle.

Mi tam takin Blog te siamin kan rilrua thu awmte kan han ziakin kan han tarlang a, thiante leh hmelhriat lem lohte pawhin tha an lo tih ve zawng anih chuan comment te pein min lo chhiar sak ve a, hei hian rilru a ti hlimin phurna nasa tak min pe a, ziah zel chaknate, mahni inrintawkna thlengin thiante fuih na azarah kan lo nei ve thei a, hei hi hmasawnna ropui tak keima tan phei chuan a ni ngei mai.

Hetih lai hian miin ka blog rawn lut se, ka thuziah te rawn chhiar ve se ka duh a nih chuan midang blog-ah te pawh ka len luh taimak a, an thuziahte ka comment sak leh ka hlutsak te a pawimawh em em a ni tih ka hmuchhuak zel a, hei hian thawnchhuah zat lakluh tih hi min ti hrechhuak a, kan Pathian thu-in “Pek chhuah chu pun lehzualna ani”a lo ti ang hian, kan chet chhuah hnem poh leh a let leh a tam mai thin a lo ni.

Tui tling reng chu a thianghlim thei lo ang hian luang chhuak tur kan lo ni a, Pathian kan rinna kawngah pawh hian che chhuak a, mite tana thawk tur kan lo ni e, mahni awm hmuna awm mai lo-in hmun hla leh khawhar zawkah te kal a, mamawhtute tana thawk chhuak tu nih hi a pawimawhin kan mawhphurhna liau liau a lo ni. Kan thawh theih leh tih theih erawh a in ang vek lo tih chu hriat sa a ni a, kan kalna hmun pawh a in ang vek thei lo, amaherawh chu kan tih theih zawn theuhah rinawm taka thawk zel tur kan lo ni e. “Miin a theh apiang chumi vek chu a seng dawn si a” Galatia 6:7b

Tuesday, March 23, 2010

Taksa Khawnvar..

Taksa bung hrang hrangah hian enge pawimawh ber ang ti ta ila, sawi bik tur a vang hle mai. An pawimawh dan a inang vekin tangkai tak an ni vek hlawm bawk a. Hetihlai hian kan taksa pum kan chet vel nana tangkai bik tak mai chu kan khawhmuhna mit hi a ni, hei vang hi ni maw Taksa khawnvar an lo tih hial ni.

Ka naupan lai chuan Pathian zarah ka mit hi a chakin a tha khawp mai thin a, lehkhabu te hi mu chungin ka chhiar mai mai thin a, naupang a thuchang tarmit han vuahte hi ka chak thei khawp mai. Ka Pa hian I mit hi dim rawh, mu chungin lehkha chhiar suh min ti fo thin. Kan training laiin vawi khat chu thian dangte mit entir pahin ka inentir ve a, tarmit vuah ka chak deuh bawk nen. Doctorin an han check chu, chhiar tur an tih zawng zawng kha ka chhiar thei vek a!!!! Tarmit chu min chawh lo chiang asin, I mit hrui a chak vak lo anih hi tiin vitamin mum sen til tel hi min chawh a, ka ei zo peih lo leh nghal. Hun engemaw atang khan Office lamah te Computer kan lo hman nasat tak avangin ka mit chu a chiangkuang ta lo hle mai a, ka lu-te a na ngut ngut thin a, Doctor chu ka rawn leh ta ngei a, kar lo-ah ka tarmit power chu -1.5 a lo ni ta mai a, tarmit vuah a'n ngai chiah chu ka ning leh hle si.

High School kan kal lai khan zirlaibu-ah mitdel khaw chanchin kan zir thin. Bagota khua chu mitdel hlir an awm a, an tawngah HMU tih thumal hi an nei lo, a chhan chu khua an hmuh theih loh miau avangin, chuvangin chu tawngkam chu an nei lo mai a ni. Hmu chu enge a nih pawh an hre lo. He ramah hian pa pakhat chu engemaw tihpalh thil thu-in a thleng hlawl mai a, mite chuan an rawn dap huai huai mai a, ani chuan Ka hmu thei a ti ringawt a, enge hmu chu? An lo ti let hu mai. Tichuan, hmu chu hrilhfiah a'n tum ta a, mahse an pian tirh ata leh an nun hrim hrimah engmah an hmuh ngai loh avangin hrilhfiah an har hle a ni.

He kan mit ber hi khaw hmu thei lo-in awm ta ila eng ang fakau a hrehawm nge tih hi I ngaihtuah ngai em? Thenkhat chu mitdel sa-in an piang a, chungte chu mi vanduai, rualbanlo, mi khawngaihthlak kan ti thin. Nimahsela heng tisa mitdel te hi Pathian hretu an nih chuan mit var aia nun hlim tak an awm thei. Keini tisa mit tha pangai pu-te hi thlarau lam mitdel reng mai kan awm em le..

Mizo-te pawh hi tun hma chuan Pathian hre lo hnam kan ni a, thlarau lam mitdel vekin kan piang a. Tichuan,Sap ram atanga missionary-te zarah kan thlarau lam mit chu tihvarin a awm ta a. Vawiin thleng hian mizote chu kristian tia chhal ngam kan ni ta a ni. Nimahsela, hei hian kan thlarau nun hi a chhandam tak meuh em. Kan pi leh pu-te kristian an lo nih avang khan keini hi kristian ti-a sawi chu kan ni ngei mai, hei hian thlarau chhandamna famkim min pe vek em? Mahni theuh in ngaihtuah a ngai.

Isua khan Khawvel Eng in ni e.. a ti a, Engtinnge chu chu kan nih theih. Tin, Johana chuan Eng tak mitin ti eng thin kha a awm a, khawvelah a lo kal mek a ni.. tiin Isua chanchin a sawi a. Isua chu khawvel eng a ni a, chu Isua chu kan nunah kan neih chuan Isua chu kan enna a lo ni ang a, eng kan neih phawt chuan khawvel eng kan lo ni thei dawn a nih chu. Tichuan, Isua vekin In eng chu mi mit hmuhin eng rawh se a ti leh bawk a. Chu kan Eng Isua chu mite hmuh theih tura nunpui tur kan lo ni a nih chu.

Mit ber a thim chuan khawvel pawh a thim vek thin. I nuna Isua, Êng pawimawh tak I neih loh chuan I nun pum chu thim chhah mupin a tuam reng tihna a ni ang a, I tisa mit chu eng ang pawhin meng zau-in meng fiah mah la, mitdel I ni tho tho a nih chu. Thlarau lam mitdel nun chu a va hrehawm dawn tehlul em..!!!!

Thursday, March 11, 2010

Inkhel ila...

Kan naupan lai chuan inkhelh hi kan han hrat ve khawp a - football a ni ngei a, a chang chuan a bladder a keh a, kan pet thawp sut sut thin - khup paw hrutin chawlhni tlaiah ngei kan inkhel a, ball boot te nei hek lo i le, a chang phei chuan ke zungpui pem nen nuan, khup pilh hret hrutin thim thut thut-ah bâl takin chhungte chaw ei lai ngeiin, Ui ei ru ang zul zul-in In-ah kan lut thin a nih kha maw..

Chuti taka inkhelh hrat e ti lo chuan inkhelh thiam vangin India ram-ah a hmingthang hle ti-a sawi tur erawh chuan vawi khat mah ka tel chuang lo, vawi khat erawh chu Chaltlang Hockey Club hmingin Tu emawni memorial-a Champion Team-ah kha chuan ka tel ve zeuh tak e, tin, College kal laiin ka inkhel nual bawk, vanneih asiamin Champion team-ah tel thei phian zel.

Tun hnu-ah erawh inkhelh chu sawi loh exer’ lak tak ngial pawh peih tawh bau lo, a en lamah ka ram tang ta thung a ni ber ang chu. Hetia English Premier League tihte, Champions League tih leh World Cup, European Cup tih vel en kan han hrat chhoh hnu hian khel lo-in ka en ve ziah a, a phuk aphak erawh ka hre lo-in ka luhchilh thuk teh chiam lem hlei lo.

Club hrang hrang-ah hian ka hriat theih tirh atangin Arsenal hi ka’n tan ve ngawt a, an bul bal erawh ka hre lo nasa, ka ngaihven em em lo bawk, ka lo tan ve ringawt thin, an Boss Arsen Wenger vang pawh hi a ni mai thei a ni. Vawi khat pawh Arsenal Jersey ha-in ka chhuak a, tlai thim dawn tawha ka haw chu mi pakhat nen kan intawk a, ani chuan hnai set sawta min en pahin “Nimin-ah kan hneh che u” a rawn ti ngawt pek a, a hma ni khan Manchester United-in Arsenal an hneh a lo ni a, ani pawh kha a tang thin awm tiah tiah ngawt mai.

Vawiin chu ka damsam mang loh vangin office ka thulh a, TV report ka en mai mai a, Champion’s League-a Arsenal-in FC Porto 5-0 a an sawpna report an lo chhuah mek pek a, an va hneh tiah tiah ve ka ti a, ka club te an ni bawk a, ka lo lawm ve leh viau a.

Inkhelh hi a mak ve ngawt mai, mahnin khelh hi chuan kan khel tha viau ni hian kan inhria a, midang khel en erawh hi chuan, “Awi, khi nawi nawi khi, a che thei thlawt lo a nih khi, ngatinge an thlak loh le..” ti hian kan lo phun kan lo phun ve ngawt thin. A kotlang-a awm hi kan thiam zaw ber thin awm asin.

Kan hringnun hi he inkhelh ang hi niin ka hre thin. Khawvelah hian Pathianin chhan neiin min dah a, Goal pahnih kan nei a, chutah chuan min khalh goal tumin nitin mai hian tha leh chhia chu keimahni-ah a inbuan thial thial reng a, kan Referee lah hi a ham strict nasa mai si a, tlema pen hlek pawhin a rawn ri fiak thak mai thin a nih hi.

Thenkhat chuan yellow card pawh kan hringnunah hian kan lo hmu nual tawhin a rinawm. Tha ni-a lang, mite hmuha mawi taka lang pawh hi chhungril tuiek tlat a awm theih a, Sawrkara hnathawka, hlemhletna leh eirukna tinreng zak kep chungin hlim takin chawlhni-ah Bible zak zehin kan chhuak leh thun thun a, sual tlenfaina hmangaih tui kan tana luanna chu kan zawng a, chawlhkar tluana kan tihsual chu Chawlhni vawi khata sukfai tumin kan hman hlel a, a fai mawh khawp ang.

Kristian Nula tlangval te chuan sual langsar lo tak puanhnuai chungin chhun engah tumah zah lo-in kan leng za dial dial a, nulat tlangval hlimhlawp leh nawmsip bawlna chu hnawl phal chuang si lo-in Kohhranah a kul ataiin kan inhmang a, hei vang hi a ni ngei ang thalai zingah Kohhranin Dan thianghlim a tih anga innei an khat theih em ni..

Infiammi ni lem lo pawh he kan khelmual zau pui maiah hian kan inkhel nuai nuai chu a nih ber hi, tu emaw chuan a ti fuh ang a, ti fuh lo fe fe pawh kan awm ngei ang, chuvangin a tlai hma hian fimkhur tak leh fel fai tak hian i inkhel teh ang u, kan khelh nalh loh viau chuan kan Pathian hian Red Card pe-in min hnawtchhuak hlauh dah ang e...

Wednesday, March 3, 2010

Tawngtaipui ngai..

Nizan chu ka mu chiah tihin ka phone a rawn ri a, ka han en chu ka thenawmnu a lo ni a, tap deuh tuau chungin "Capt. Come to my house" a rawn ti tawng a, sana ka en a, dar 10pm a ri chiah...

Ka thenawmnu Regina chanchin hi ka post hmasa lamah pawh ka sawi tawh. A fanu Irene (tunah kum 11) hi kum 5 vel a nih tang khan Thin natna khirh deuh mai an hmu chhuak a, a thaw te a hah a, an buaipui em em thin. Mozambique-ah an enkawl a, Hmanrua an neih that loh avangin Brazil emaw France emaw-a kal turin an râwn a, sum an neih loh vangin an ti puitling thei si lo, a natna hi tihdam theih loh hial niin an sawi a, enkawl erawh chuan engemaw chen dam thei tura ngaih chu a ni.

Kan hotute hi Brazillian an ni a, anni puihna azarah nikum October thla khan Brazil an kal thei hlauh mai a, engemaw chen an enkawl hnu-ah March 16, 2010-a zai turin January thla khan hlim takin an lo haw a. Irene pawh a tha niin kan hria a, kan lawm hle.

Mahse kar hmasa atang khan a rawn chau ta deuh thut a, zirtawpni-a a nau nen an infiam lai chuan a tlu ta thut mai, damawiin an pan nghal a, amahah engmah puhmawh tur an zawng hmu lo, a lû na a ti em em a, a taksa a chau bawk, engmah a ei thei lo a, thut pawh a thu peih lo, a mu deuh ta chawrh chawrh mai a ni.

Tichuan, nimin (3.3.2010) khan damdawiin an panpui leh a, a chau hle a, a thawk a mumal lo hle bawk, Intensive care-ah la lutin oxygen pe-in an lo enkawl nghal a, a nu leh pa-te chu room-ah an lut ve thei lo a, pawna nghah chawrh chawrh ai chuan tiin zanah an rawn hawsan ta a ni.

Keini chuan an riahpui ringin an in lam kan va kal ta lo a, call kan tum lahin a tlang thei si lo, chutih laiin ani mangang chuan min rawn call ta tawp mai a lo ni.

Ka va kal chu amahin sitting roomah a lo thu a, a pasal Beira a lo inbual mek, "In rawn haw dawn lo turah kan ngai a, kan lokal lo a" ka ti a, a tawng thei lo, a bu nghat ringawt a, nutling meuh rawl chhuaha han tah chu, Ruang awm em si lo a inthiam lo ve deuh nge thutthlengah chuan vanvadakin a thu a, a mittui a tla zawih zawih reng mai, engmah a sawi thei lo, kei pawh chuan sawi tur ka van kher mai.

Beira inbual zo chu a lo phei a, kan ti ti thei ta nual, ani sap tawng a thiam si lo, an chanchin a han sawi pawh sa tah chhuak pek ang chauh mai hi ka tan chuan a ni a, amaherawh chu Pathian hi a tha khawp a, kan hriatthiam dan tawk tur zel chuan engtin tin emaw kan inbe ve zel thei a, atawpah chuan Pathian kuta nghah mai loh chu tih theih kan nei lo, aman engkim a hria a, i tawngtai leh phawt mai ang tiin ka tawngtai a, Regina pawh chu eng han sawi thei hek lo le, I tan chawlh hahdam a tha e, Irene a awm lo rau rau bawk a, mu hahdam rawh ka ti a, thuawih takin room lam chu a pan ve ta mai bawk a, tichuan ka tinsan ta a ni.

March 16-a zai tura inbuatsaih mek an ni a, ni 12 March-a Brazil lam pan tur an ni, Irene dinhmun a that loh viau chuan Doctor te chuan an zai ngam dawn lo a, tin, khualzin thei turin a taksa a tha tawk angem tih chu kan venthawn ber a ni bawk. Tun ang dinhmuna a awm reng chuan Brazil lam pan pawh a huphurhawm hle a ni.

Chuvangin tawngtaipui an ngai a, a nu Regina tak pawh hi a ngaihtuahawm khawp mai. Tawngtaina hian thil a ti thei a, Pathian kutah kan nghat tawp mai a ni, chhiartu zawng zawngte in fianrial tawngtaina-a lo hre ve turin ka han ngen che u a ni.

Followers