Wednesday, January 27, 2010

Tukin chu...

Tukin chu ni dang ang lo takin zing dar 3 vel atangin ruah a sur a, dar 6 velah phei chuan a maka makin a sur tawh, hna thulh theih hek loh i le, dan pangngai angin kan han chhuak leh teh poh a, traffic tawt lutuk leh khawlaia tuihawk nasa lutuk vangin dar 7am-a office kal tura ka chhuak dar 9:30am-ah ka thleng chhe chhe mai, (a tlangpuiin 7:45 velah ka thleng thin ania..) office lam atangin min rawn call sek leh nghal, duh thala kal theih ni hek suh, Satel mau la ang maiin rikna ngaiah kan ri rei thei hle a ni. Nin luat alei-ah hmuh phak apiang thla la tawp, tuihu avangin a fiah vak lo khawp mai, ka han vawmbei mai mai ang e..

Khaw that ni chuan helai hmunah hian Dawr awrh ho leh sumdawng dang an phu sup sup thin..

Motor chuang chung pawn nihliap an la khum cheu..!!!
Hemi-te pawh hi therhlo engemaw zawrh tur nen mi motor hnungah an bei mai mai a ni a, nihliap pakhat chauh an nei a, an huh zawr hneh khawp mai.
Kan kawmchhakah tuihawk a luang dem dem...
Kawnglai pawh swimming pool tenau a ni ngawt, kan hêl tawp..

Wednesday, January 20, 2010

Tapzawl ti ti

Hmanlai chuan meilum ai pahin tapchhak zawlah ti ti an sep thin a, upa deuhte chuan khupa puan suih ngeiin an han thu awn ang diai duai a, an vanglaia an Sai ram chhuah thu-te, Maumual ram neih kuma Savawm ninhlei zia leh an kah dante leh an tlangval laia an luck ziate leh an lâwmte chanchin an sep rawtui viau thin a ni awm e, tunlaiah chuan tapchhak hria pawh kan awm tawh hmel loh e, lungthu la hmu lo thangthar zingah tam tak an awm ang a, Dawhthleng phei chu enge a nih pawh an hre kher lo ang a, tungchaw hi engtinnge an siam sawi thei kan vang viau tawhin ka ring. Thehlan te phei chu rannung hming emaw an ti hlawm mai thei a ni.

Hetia thupui hlapui vai lem lo-a thu sawprawp sawi ngaihthlak mai mai hi nuam ka tiin pi leh pu-te ti ti kotlangah chilthli far dawn dawnin ka lo dak vauh vauh thin. He tapchhak zawl ti ti mai mai tlak lek hi ania tun tumah pawh hian han sawi ka tum ni.

Hla hre sual - Vawi khat chu kan office bang motor-a kan chuan laiin ka thiannu pakhat hi hmm hmmm-in a zai a, a tawpah chuan "Michael Jackson hian a hla phuahah hian engatinge Spanish a telh le, naupang tam tak nen an sak vang em maw ni le.?" a rawn ti chhuak hlawl a, midang chuan "enge spanish chu" an ti, "Hei he hla hi mawle" tiin hla pakhat chu a han sa rat rat a, "Heta Fiesta tih hi mawle, Spanish a ang ka ti riau a" a ti a.

Midang chuan "Fiesta tih chu spanish ni awm tak a ni, portuguese chuan Festa kan ti awm sia"an ti, a tirin an thusawi chu ka man mai lo a, spanish a ni em, ni lo em tia an ngaihtuahna lamah "Captain, he hla hi i hria em?" tiin min zawt a,"Enge ni, han sa leh teh"ka ti a, a han sa leh chu dan rual lohin ka nuih chu a za ta em em mai a, "He hla-ah hian Fiesta tih a tel hleinem, Entire tih alawm"ka ti a, kan thiannu chuan "Ka fanu Irene hian a sa thin a, Fiesta hi a ti mai thin a, inah pawh han sa teh ka ti mah ang a, a sa leh mai ang" a ti a, kan nui nasa kher mai. Inah chuan Irene chu kan han saktir ta ngei a, ani pawh chuan Fiesta chu a rawn ti ta lauh lauh a, nuihza tak chungin a hla pumpui chu ka ziah chhuahsak ta nge nge a.

A hla chu Michael Jackson-a hla "Heal the World" tih kha a ni a, han sa chhin teh mah.. Heal the World, make it a better place, for you and for me and FIESTA...

Kawng bo - Chawlhni vawi khat chu thiante nen Beach-ah kal ang kan ti, ka thiante hi Zimbabwe lam mi an ni a, kawng an hre chiang lo, "Kawng i hria em"min ti a, a hriat theih mai ang, Shopping Centre kal dan i thiam chuan ta tang chuan kan kal dawn nia ka ti a, thiannu pakhat motorin kan kal a,kawng chu ka hrilh zel a. Kal lam chu kan tluang viau. Rin aiin kan awm rei, kan haw tan tih chuan khua a thim tan ta mai. Kawng chung lamah haw mai ang tiin ka pentir a, turn left, right tiin ka sawi lauh lauh, khawpui chhung luhna tur kan thleng, turn left turah Straight ka'n ti palh mai chu kan kal lohna lam turah kan tlan ta vauh vauh a, thiannu chuan kan bo em ni, hei khawilai nge a ti, kei lah chuan, ka hre tawh lo, ka ti si, bo mai a hlauhawm, thlan a tla bat mai, nachina turn awm hmasa berah khan straight lo-a left turn tur ania, Polana lamah khan kal tur zawk a ni ka ti leh, U turn-na tur a awm mai si lo, block thum vel lai kan tlan hnu-ah kan let leh ta a, nuam lo duh ngei mai, anni lah chuan Adventure a ni mai lawm an ti et a.


Wednesday, January 13, 2010

Um hlum thak ang.

"Sa a tla e," tia au thawm an hriat tawh chuan nula rim laklawh, hlim em em te pawhin Tlangval tlawmngai, huaisen nih duhin sa hnu chhui turin an tlan chhuak a, meichher siamin ram lam an pan nghal thin. Khua a thim a, ruah a sur lek phei chuan tlawmngaih a harsa duh viau ang. Tlangvalte in elna ber chu sa hnu chhuina-a hmasa nihte, sa kap thei leh an Leido te Lu la thei, mi huaisen nih kha a ni thin. Mi huaisen, sa kap thei Pasaltha chuan a sumhmunah Sa lu a tar thluah mai thin.

Khatih hun lai khan eng vangin nge sa kap thei, ral lu la thei, mi huaisen nih kha tlangval ten an chak? A chhan chu mite ngaihsan an nih vang a ni. Lei do nei reng renga khawsa, ral hlau thin an ni a, ral laka chhan thei chu mi huaisen an ni. Lo nei mi an ni a, ram lamah Sa chi hrang hrangin a tibuai fo a, Sakei pawhin mi a sehin an ranvulhte a la fo thin, chung laka an khuate humhim theitu chu mi ngaihsan leh entawn, zah kai an ni. Chuvangin tlangval chuan huaisen, tlawmngai, sa leh ral laka zam ngai lo nih an tum fo.

Tunlai hunah chuan Sa kap thei aiin, humhalhtu nih kan duh tawh zawk a, Mi lu la-tu chu Danbawhchhetu a ni a, khaihlum ve tlak a ni. Pawl hrang hrangin ramsa humhalh kan intihhmuh tawh avangin Tlangval tan tlawmngaihna tih lan nan Sa hnu chhui a ngai tawh lo a, sa kap thei nih lah a ngai tawh na hek lo. Leido nei lo, ralmuanga kan awm tawh avangin mahni mihring puite lu lak a ngai tawh lo. Enge kan buaipui tak le? Kan hriat loh laiin Ruihhlo chi hrang hrangin min rawn luh chilh a, kan tleirawl, tlangval tih tur nei lo te chu a rawn run ta hmiah hmiah mai, lo inveng turin kan in ring si lo, tha kan thlah laklawh tawh si. Chutih rualin thalai, hnathawh mumal nei lo, tei rawlai mai mai an kat nuk mai bawk si, Tualthah, rukruk leh sualna hrang hrang kan hmachhawn leh ta nuk mai.

Raldo nei lo-a awm leh sa huai beih tur neih loh hi a tha lo e tihna a ni lo a, tunlai hunah hian hmabak tam tak thalaite hian kan nei zawk a ni. Kristian-na in min luhchilha Pathian kan lo hriat hnu phei hi chuan kan lo fing var a, lehkhathiam kan lo pung ve zel bawk a -

"Raltiang ram saw thlir teh u,
Hriatna Thiamna Finna ram saw
Leng dang mi chu lal lai par tlanin
Min ngai loten hlimin an leng si" ti-a Pu Rokunga te an au lawm lawmna kha a la rei loh teh lul nen tunah chuan chu Raltiang Ram ngeiah chuan hlim takin Zo fate ngei pawh an leng ve a ni lawm ni?

Hetih lai hian enge kan ngaihsan chu ni le? Eng ti mi nge kan ngaihsan, Zaithiam, eiru thei, mahni hlawh phu lo-a lian in sa thei, thlam nei tha, motor nei nalh, mahni thawh chhuah ni lo two wheeler chhuak thar ber ber nei theite pawh an ni mahna.

Chu ai chuan eng hna pawh thawk sela, mahni thawh chhuah ringa khawsa thei, nu leh pa zah thiam leh mahni hnathawh rinawm taka thawk mi, eiru lo, Kohhran leh Khawtlanga inhmang mi - a kul ataia inhman vek erawh kan beisei thei lo - te hi ngaihsan kan zir a hun. A phawvuaka hlim dur dur aiin chik taka chhut chet chet kan mamawh. Zofate hi taima hnam kan ni kumkhua thin, chumi a chianna em em chu kan nu leh pa-te hi an taima tlat, keini thangtharte hian kan thlawp zo lo zawk. Kut hnathawka, ram lama kawla ni chhuak chhiara liam turin kan inti a ni lo a, mahni thawh tawk kan zawn thiam a pawimawh kan ti a nih chu.

Hetih lai hian mi tam tak chu Finna kailawn rapin an pen chhuak a, thalai zingah mahni inchawm, chhungte pawh pui thei hial tawh an pung ve zel tih he Internet khawvel luhchilh hian a hriat. Vawiin-ah hian kan Zoram hi a chhe tawh, sualna a pung, kan thatchhia ti mai lo hian a siam thatu nih tum ta theuh hlawm ila, nang leh kei kan thawh loh chuan tunge thawk chuang ang le tih rilru pu-in kan hmelma sual doral hneh tur hian kan mihring finna mai a tawk lo, Lalpa tanpuina dil chungin rinawm takin i pen ang u. Kan tanrual chuan kan chak ngei ang, he kan ram zimte, mihring pawh uihum lek hi kan inthurual phawt chuan thil ropui tak kan ti thei ngei ang.

Eng anga sual lian leh chak pawh lo thleng thin mah se, Mizo Ar sual huai ang-in kan doral hi I UM HLUM THAK teh ang u.

Mizo ar sual huai pawh kha, an te teng tawng na-a Vai ar lian pui pui kha an um tlan duai duai thin zu nia....

Kanaan Branch YMA ho hla sak UM HLUM THAK ANG tih hi han ngaithla teh mah.... (ka upload dik em pawh ka hre lo, vawikhat tihna ania..)


video

Wednesday, January 6, 2010

Titi phungleng...

Vawiin ni 6 January 2010, a lo ni vung tawh mai, Lungpho nu pakhat tawng sual hrat pawh a fapa che muang lutuk a hau ve a, "Rintluang, i muang lutuk, i thiante an ding liam zo vek tawh" a ti chiam mai a ni awm e. Kei pawh ka lo muang lutuk a, ka uphuk lungmuan a ni mai thei, thiante hnungah kawl ek kan thai ang tih a hlauhawm, Kuminah ka blog ka update tawh emaw ka tia, ka lo update der si lo a, vawiin hian ka hrechhuak ve chiah a ni.

Sesawng Corps-ah CO-a ka awm laiin thalai ho-in inhlawh nan mi hlo kan thlo a, I thlo ve thiam dawn em ni min ti min ti fahran a, ka thiam ve chiang mai si a, ka naupan lai pawn ka nu ka pui a, hlo te chu ka thlo fo a, ka thiam ve lutuk tlat ka ti a, an zingah chuan ka bung ve, an thiam dan leh ka thiam dan a in ang ta lo tawp mai, min nawr min nawr a, tawlh rawh an ti reng mai bawk nen, mahni tawka hmazawn thlo et et thin, hlo thlo thiam inti ve tan chuan a hahthlak ta khawp mai a, tan a ngai reng mai bawk si, kan innawr ut ut mai a, hei ngei hi a nih hi kan hmanlai upa ten, "Lâwmte u, sir sawn phei r'u" an lo tih chu ni tiin ka ngaihtuah a, sir chu ka sawn ve ta ruak ruak zel a.

Chhun chawfak a lo hun dawn chuan tlangval chak deuh pakhat hian kan hmalam chu a rawn pal buan buan a, kan hmazawn chu a rawn rit deuh hlawih hlawih a, chawfaka kan chawlh hma-a kan hlen tur chin, Hma a rawn tar a ni tih an lo hrethiam nghal mai, chumi kan han thlen chuan kan chawl ta a. Chawfak zawha bun leh chu a huphurhawm duh kher mai, chuvang chu a niang, "Chawhnu bun hi awm lo se chuan mitthi pawh an lo tho leh duh ang" an ti thin.

Chhuanlam tur han nat chhin eih pawh ka neih loh avangin chawhnu chu ka bung ve leh ta poh a, chau hnepin nitla vanvuaiin ka thawk ve ta erh a, hlim erawh kan hlim tlang khawp mai, kan hlawh teuh bawk nen.

Ka nu hian kan lehkha zir lai hian hlo thlawh leh lehkha zir hi a tehkhin awl lo, "Lo neitu pawh hlo a thlawh taihmak loh chuan kham khawp a thar thei lo ang bawkin in zirlai in zir that loh chuan kum tawpah in pass lo ang," a ti thin, a tehkhin thiam ve dan a ni a, a in ang hle mai bawk, mahni thawh rah seng theuh theuh.

Kum tharah rilru tharin, ngaihtuahna thar nen, ruahmanna thar leh inhlanna thar nen kan ti thin a, kum a thar a, danglamna erawh a awm lo, kum kalta a kan ni hman ang tho kha a bul atangin kan chhiar a ni lek fang a, a number a dang a, kan kum pawh a pun belh a, kan upa leh ta sawt tih mai a ni.

Chuti a nih chuan kumthara inhlan thar pawh awmzia a awm lem lo a nih chu mawle, pawimawh ta ber zawk chu Vawiin hi a lo ni e, vawiin zel hi Pathian duh danin hmang ila, inhlan tharin rilru thar nen, tawngtaiin kan hma-a awm, kan HMA TAR Krista lam enin, tiam chin lam chu pan zel a, sirsawna pheilai khai tur kan lo ni e.. Chu hmatiam chu kan hlen hun chuan Lallukhum hlu chu kan chang dawn si a.

Chhiartu zawng zawngte kumthar 2010 chibai vek ule, Nitin Lalpa Nen i ti ang u hmiang maw...

Followers